Pénzügyi vita robbantotta szét a Fekete Vonatot, bár többmilliós előleget kaptak Fatimáék

Legfontosabb

2023. január 10. – 16:28

Pénzügyi vita robbantotta szét a Fekete Vonatot, bár többmilliós előleget kaptak Fatimáék
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Durván 4-4 millió forint előleget vett fel hetekkel a Fekete Vonat január 7-i koncertje előtt Mohamed Fatima és Beat, az együttes két tagja. Ez az összeg végül jócskán meghaladta azt, ami honoráriumként járt volna nekik – tudta meg a Telex. A szerződés szerint a profit 20 százalékára voltak jogosultak, de a várakozásoktól elmaradó jegyárbevétel miatt a nagyszabású, nagy költségvetésű rendezvény csak minimális nyereséget hozott a produkciónak, ami nem fedezte volna az ilyen nagyságrendű gázsit.

A triónak lettek volna további fellépései is együtt, például májusban a Budapest Parkban, ám a zenekar tagjainak összetűzése miatt ezt lefújták. Nem ez az első szakítás a Fekete Vonat történetében: az indulásuk után nem sokkal Dopemannal váltak szét az útjaik, amiből legendás balhék következtek.

Jelentős és szokatlan gázsielőlegek

Balassa János, a produkciót szervező InConcert Produkció ügyvezetője a Telexnek azt mondta, sajnálja, hogy ez az egész ügy kirobbant. „Sajnos nem jött össze az a bevétel, amiről álmodtunk, a haszon jócskán elmaradt attól, amiben reménykedtünk. Így nem jött létre az a mértékű profit, ami lehetővé tette volna a jelentős és merőben szokatlan gázsielőlegek feletti összegek kifizetését”.

A szervezőnek is csalódást jelentett, hogy a jegyek a tervezetthez képest nem mentek annyira jól, a kilátásba helyezett állami támogatás és szponzoráció pedig elmaradt, hiába tettek jelentős erőfeszítéseket azok irányába. A jelenlévő 10 200 emberből csupán mintegy 7200 jegy volt értékesített jegy, az összes többi tiszteletjegy volt, vagy simán vendégjegy, miközben egy produkció az eladott jegyek utáni bevételből él.

Balassa tájékoztatása szerint Fatima és Beat több millió forintos gázsielőleget vett fel hetekkel a koncert előtt. „Ezeket az előlegeket sajnos nem fedezi a nyereség-részesedés, így ez papíron tartozás, amitől azonban eltekintek. Egyrészt azért, mert behajthatatlan, másrészt érdemesnek tartom őket arra, hogy megkapják ezt az összeget” – fogalmazott az ismert zenei menedzser.

Romaünnep, támogatás nélkül

Hozzátette azt is, hogy Fatima és Beat jóval többet kapott, mint a zenekar harmadik tagja, LL Junior. Ő ugyanis nem kért előleget, így csupán a szerény nyereség rá eső részét veheti fel. Balassa arról is beszélt, hogy a koncert előtt több szervezettel álltak kapcsolatban a támogatás reményében, de végül senki nem támogatta a rendezvényt.

„Hiába volt ez az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb romaünnepe, hiába pózolt több politikus is a backstage-ben, senki nem állt be az ügy mellé. Még az állami napot is megpályáztuk, hogy ne kelljen bérleti díjat fizetni, de az egymilliós NKA-támogatáson kívül nem kaptunk sem más állami, sem céges támogatást sem” – mondta Balassa munkatársunknak.

Beat csalódott, LL Junior sajnálja, de a koncert azért megismételhetetlen volt

„Olyan érzésünk volt, hogy kimaxoltuk az Arénát, ezért úgy éreztük, hogy ez a koncert nem lehet veszteséges. A koncert nyereséges volt, de nem hozta a várt hasznot. Nem vagyok pénzügyi szakértő, nem akarok vádaskodni sem, nem a mi feladatunk volt, hogy bevételt gerjesszünk. Fatima és én el vagyunk keseredve” – mondta a Telexnek Beat a zenekar szakításának körülményeiről.

A zenész megerősítette, hogy kapott előleget a fellépés előtt. „Amikor valaki 4 hónapját ráteszi erre, és eljut egy ilyen célhoz, akkor úgy gondolom, happy endnek kellett volna lennie. Azt szeretnénk Fatival kideríteni, hogy mi történt pontosan” – mondta Beat a Fekete Vonat-koncert után kialakult helyzetről.

„Nagyon-nagyon sajnálom, hogy idáig jutott ez az ügy. Mindannyian több eladott jegyben reménykedtünk. Ettől még fantasztikus, egyszeri és megismételhetetlen volt ez a koncert. Ugyan a bevétel elmaradt a vágyottól, de az elszámolást korrektnek tartom, el is fogadom, a rám eső gázsirészt pedig felajánlom a koncert fináléjában fellépő Cseppkő Gyermekotthoni Központnak” – nyilatkozta LL Junior a Telexnek az álláspontját.

Mohamed Fatimával is beszéltünk a koncert után kialakult helyzetről, de ő utóbb, emailben arról tájékoztatta lapunkat, hogy semmilyen formában nem járul hozzá nyilatkozata közzétételéhez.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!