Megérkezett a Csodaszarvas a Postapalota udvarára

2022. november 30. – 13:17

Megérkezett a Csodaszarvas a Postapalota udvarára
Fotó: Olvasói fotó / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett a Csodaszarvas a Postapalota, új nevén Pénzmúzeum, udvarára – erről olvasónk küldött képet.

A gigantikus, 4,5 méter magas és 7,2 méter hosszú szobor egy 6,5 méter magas, sziklát ábrázoló bronztalapzaton áll majd, amit már korábban felállítottak a Postapalota mögötti területen. A szobrot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendelte meg Szőkétől 199,5 millió forintért, pályáztatás nélkül.

A szobrot várhatóan decemberben avatják fel.

Az MNB összesen egymilliárd forint értékben rendelt szobrokat a művésztől, a 199,5 milliós Csodaszarvason kívül az alábbiakat:

  • Robogás a Széll Kálmán térről a Postapalota felé vezető alagútba: 127 millió forint (felavatva);
  • Oroszlán-szoborcsoport a Krisztina körúti egykori Telekom-székházba: 470 millió forint (felavatva);
  • Harcoló medve és bika tőzsdei motívuma az egykori Telekom-székházba: 197 millió forint (tavaly lett volna felavatva, de ez, a súlya okán szükségessé vált átépítési munkálatok miatt csúszik, a szarvassal együtt a csúszások miatt közel 20 millió forinttal növekedtek a költségek).

Szőke Gábor Miklós tevékenységét november elején ebben a portrécikkben foglaltuk össze.

„Azt, hogy a csodaszarvas hogyan jelenjen meg, rám bízták. Sok tervem volt, alaposan körbejártam a témát, és tanulmányoztam régi ábrázolásokat: a szarvasok minden kultúrában vezető állatok voltak, és remény kötődött hozzájuk. Emellett fényre utaló totem, ami az újjászületéshez és a téli napfordulóhoz is kapcsolódik” – mondta a Csodaszarvas-szoborról a művész a Telexnek.

A szobor anyaga – bár annak tűnik – nem arany, hanem bronz. „A Csodaszarvas szőreit alkotó, tűzcsóvaszerű lemezeket egyenként políroztuk fel kézzel, az alatta lévő szikla saját anyagával patinázott bronz, zöld-barnás színe természetközeli, a földdel való kapcsolatot közvetíti. A Csodaszarvas agancsa tükörfényesre polírozott bronzöntvény. Klasszikus szobrászatban használt anyag, idővel patinásabb lesz, mivel egy természetes, élő anyag” – magyarázta Szőke.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!