Eddig sosem látott, személyes Banksy-műveket állítanak ki Angliában

2022. október 21. – 15:28

Másolás

Vágólapra másolva

Azokat az alkotásokat is bemutatja a manchesteri Media City pénteken induló tárlata, a The Art of Banksy, amelyeket egy nő ajánlott fel váratlanul. A felajánló 1994 és 1998 között Banksy barátnője volt – mondta a kiállítás kurátora, Michel Boersma, aki szerint a művek „meglepőek és valóban izgalmasak”.

A Manchester Salford nevű városrészében pénteken nyíló tárlat az ismeretlen identitású, világhírű graffitis 145 hitelesített alkotását mutatja be, köztük a 2002-es Kislány léggömbbel vagy a 2003-as Virágdobó című műveket is – írja a BBC pénteken.

A világ több pontján – köztük Budapesten is – megrendezett kiállítás szervezői elmondták, hogy Banksy exbarátnője akkor kereste fel őket, amikor látta, hogy Salfordban is megnyílik a tárlat. Kézzel készített születésnapi képeslapok, szórólapok, reklámtáblák valódi „kincsesbányáját” ajánlotta fel.

„Nem hittem a szemeimnek, hogy mit olvasok, amikor az email két hete hirtelen megjelent a postaládámban”

– mondta a kurátor, aki eleinte szkeptikus volt, mivel úgy gondolta, hogy ha ezek a munkák valódiak, „teljesen ismeretlen és nagyon személyes Banksy-művek”. Munkatársai beszélgettek a tulajdonossal, és ezek alapján hitelesíteni tudták a műveket, miközben új információkat is megtudtak a graffitiművész korai alkotásairól.

Egy bristoli üzletnek készített, korábban nem látott Banksy-alkotás – Forrás: The art of Banksy
Egy bristoli üzletnek készített, korábban nem látott Banksy-alkotás – Forrás: The art of Banksy

A képeket más, magángyűjteményből származó grafikákkal együtt állítják ki, köztük lesz a Leopárd és vonalkód, melyet egy bristoli házból vittek el 2010-ben, és azóta a legtöbb időt tulajdonosa ágya alatt töltötte, pokrócba csavarva – írja az MTI. A kiállítás pénteken nyílik és január 8-ig tekinthető majd meg a Salford's MediaCity-ben, Manchersterben.

Banksy jelentőségét mutatja, hogy tavaly október közepén árverezték el újra azt a képét, amelyik eredetileg három éve kelt el egy aukción, de még ott, helyben félig ledarálta magát. Az akkor nagyjából 1 millió fontért megvásárolt alkotás a BBC szerint rekordáron kelt el, a vevő által állt jutalékkal együtt 18,5 millió fontot (kb. 7,8 milliárd forintot) fizetett érte új tulajdonosa.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!