Rekordáron árverezték el újra a félig ledarált Banksy-képet

2021. október 14. – 21:57

Rekordáron árverezték el újra a félig ledarált Banksy-képet
Banksy félig ledarált képe a Sotheby's aukciós házban 2021. szeptember 3-án – Fotó: Tolga Akmen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Újra elárverezték azt a Banksy-képet, amelyik eredetileg három éve kelt el egy aukción, de még ott helyben félig ledarálta magát. Az akkor nagyjából 1 millió fontért megvásárolt alkotás most a BBC szerint rekordáron kelt el, a vevő által állt jutalékkal együtt 18,5 millió fontot (kb. 7,8 milliárd forintot) fizetett érte új tulajdonosa.

A képért kilencen szálltak ringbe a csütörtöki árverésen Londonban, és eredetileg azt becsülték, hogy a végső áránál jóval kevesebbért fog elkelni. A korábbi rekordot egy márciusban eladott Banksy-kép tartotta, az 16,8 millió fontért ment el.

A rejtőzködő graffitiművésznek ezt a képet, a Girl With Balloon (Lány léggömbbel) címen bocsátották árverésre New Yorkban 2018-ban. A leütés után az alkotás egy, a keretébe épített iratmegsemmisítővel félig ledarálta magát. Az átalakulása után a Love in the Bin (Szerelem a kukában) nevet kapta.

Az alkotást többek között a stuttgarti Staatsgalerie művészeti múzeumban állították ki, de Londonban, Hongkongban, Tajpejben és New Yorkban is meg lehetett még nézni. Szeptember elején jelentették be, hogy újra eladóvá válik.

A londoni árverés végén az egészet levezető Oliver Barker viccelődve megjegyezte, hogy megkönnyebbülés neki, hogy az alkotás még mindig a helyén van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!