A Médiatanács szerint a narkotikumok kipróbálására ösztönözhet egy Netfix-dokumentumfilm

2022. szeptember 22. – 17:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nézői bejelentésre megvizsgálta a Médiatanács a Netflix „Hogyan irányítsd az elméd” című sorozatát, írja a Tilos Rádió sikeres pályázatáról szóló közleményébe rejtve az NMHH. A hatósági vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy „a négyrészes sorozat

a pszichedelikus szerek hatásait olyan módon mutatja be, hogy az a 18 év alatti korosztályt a műsorban szereplő narkotikumok kipróbálására ösztönözheti.

A készítők részletesen foglalkoznak a kábítószerek állítólagos pozitív hatásaival, ugyanakkor a veszélyeket csak felületesen és hiányosan említik.”

A műsorszámot a Netflix „16 éven felülieknek” besorolással tette közzé, azonban a Médiatanács döntése értelmében a „18 év felettieknek” szóló korhatár-kategóriába kellett volna sorolni, és olyan hatékony műszaki megoldással ellátni, amely biztosítja, hogy a műsorszám kiskorúak számára ne legyen elérhető. A sorozat más országokban, például az Amerikai Egyesült Államokban a „TV-MA”, azaz a „csak felnőtt közönségnek” szóló besorolással került adásba.

A Netflix Hollandiában bejegyzett társaság, így a holland médiaszabályok vonatkoznak rá, a magyar hatóság – főszabály szerint – nem járhat el vele szemben. A Médiatanács ezért értesíti a Commissariaat voor de Media (CvdM) holland társhatóságot, rendelkezésükre bocsátja saját vizsgálati eredményeit, és kéri tőlük az eset kivizsgálását.

Augusztusban több bejelentésre, valamint a tavaly elfogadott pedofilellenes törvényre hivatkozva kezdeményezett hatósági ellenőrzést a magyar médiahatóság a Netflixszel szemben egy rajzfilmjelenet miatt. A problémát egy 7+ besorolású mese okozta, a Jurassic World: Krétakori tábor, aminek 5. évadának 9. epizódjában az egyik főszereplő lány szerelmet vall egy másik lánynak, majd megcsókolják egymást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől