„Ne aggódj, te következel!” – írták JK Rowlingnak, amikor Rushdie miatt aggódott

2022. augusztus 14. – 18:08

„Ne aggódj, te következel!” – írták JK Rowlingnak, amikor Rushdie miatt aggódott
JK Rowling a Legendás állatok és megfigyelésük – Dumbledore titkai című film premierjén 2022 márciusában – Fotó: Tolga Akmen / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Már a brit rendőrség is vizsgálja azt az fenyegetést, amit JK Rowling, a Harry Potter-könyvsorozat írója kapott Twitteren, miután aggodalmát fejezte ki Salman Rushdie miatt.

Rowling azt írta, hogy reméli jól van Rushdie, akit pénteken New Yorkban megtámadtak egy előadása előtt, mire egy pakisztáni Twitter-felhasználó azt írta neki válaszul, hogy ne aggódjon, az írónő lesz a következő. Az ominózus bejegyzést Rowling elmentette, és kiposztolta, az eredeti posztot pedig azóta törölték. A poszt írójának profilján éltette a Rushdie-t megtámadó Hadi Matart.

A brit rendőrség szóvivője elmondta a BBC-nek, hogy bejelentést kaptak egy online fenyegetésről, a nyomozók pedig elkezdték a vizsgálatukat az ügyben. Rowling maga is írta az posztja alatt, hogy már a rendőrségnél van az ügy.

Rushdie támadója 10-15-ször szúrta meg a 75 éves írót, akit máj-, ideg- és szemsérülésekkel szállítottak kórházba pénteken. Az író ügynöke vasárnap azt közölte, hogy Rushdie már nincsen lélegeztetőgépen, és már beszélni is tud. A támadásban a szeme, a mája, és az egyik karja sérült meg.

Az író évek óta halálos fenyegetéseket kap muszlim közösségektől az 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve miatt. 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Khomeini ajatollah fatvát adott ki, amelyben a megölésére szólított fel az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki.

(BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!