Kiskorúval szemben elkövetett szexuális erőszak miatt ítélték el Bill Cosbyt

2022. június 22. – 05:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár tavaly felmentették Bill Cosbyt szexuális erőszak vádja alól, egy másik ügyben bűnösnek találták a 84 éves amerikai színész-humoristát. Egy 1975-ben elkövetett szexuális erőszak miatt ítélték 500 ezer dolláros kártérítés megfizetésére.

A bíróság előtt tanúskodó Judy Huth azt mondta, hogy 1975-ben, a Los Angeles-i Playboy-kastélyban Cosby szexre kényszerítette őt. A lány ekkor csak 16 éves volt.

Huth azt vallotta, hogy őt és egy barátját Cosby vitte be a hírhedt épületbe, ott becsalogatta egy hálószobába, majd szexuális aktusra kényszerítette. A bíróságon azt mondta a nő, miután mutattak róla és Cosbyról egy fényképet, hogy átvertnek és ostobának érezte magát.

Bill Cosby egyik 2018-as bírósági meghallgatásán Pennsylvaniában – Fotó: AFP
Bill Cosby egyik 2018-as bírósági meghallgatásán Pennsylvaniában – Fotó: AFP

Cosby ügyvédjei azzal próbáltak védekezni, hogy Huth állítólag ezt a fényképet bulvárlapoknak is el akarta adni, és korábban azt mondta, hogy 15 évesen erőszakolta meg Cosby. Az ügyvédek levetítették a Playboy magazin egykori kiadójának, Hugh Hefnernek a 2016-os nyilatkozatát, amelyben azt mondta, hogy szokatlan dolog lett volna, ha tinédzsereket engedtek volna be a kastélyba.

Cosby személyesen nem jelent meg a tárgyalásokon, de korábban azt mondta a humorista, hogy emlékei szerint sohasem szexelt kiskorúval.

A humoristát 2018-ban egy nő molesztálása és bekábítószerezése miatt elítélték, háromtól tíz évig terjedő börtönt kapott, de az ítéletet tavaly hatályon kívül helyezték, így Cosby kiszabadult a börtönből.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom