Szabadlábra helyezték Bill Cosbyt, megsemmisítették a szexuális támadásáról szóló ítéletet

2021. június 30. – 21:00

frissítve

Szabadlábra helyezték Bill Cosbyt, megsemmisítették a szexuális támadásáról szóló ítéletet
Bill Cosby még 2018 szeptemberében, börtönbe vonulásakor – Fotó: Brendan Smialowski / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hatályon kívül helyezte szerdán a Pennsylvania állami legfelsőbb bíróság azt az ítéletet, ami alapján Bill Cosbyt szexuális erőszak miatt börtönre ítélték, írja a New York Times. Bár a Cosby-ellen hozott ítélet volt az első olyan bírósági eljárás, ami a #MeToo-mozgalom nyomán bontakozott ki, a 80-as években Amerika legnagyobb sztárjának számító színész-komikust most ismét szabadon bocsátják.

A pennsylvaniai legfelsőbb bíróság szerdai ítélete szerint Cosbytól megtagadták 2018-ban a tisztességes eljárást. Igaz, az akkor kihirdetett háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztésről szóló ítéletéből három évet már letöltött a tévésztár.

A 83 éves Bill Cosbyt még 2015-ben tartóztatták le azzal a váddal, hogy 11 évvel korábban a Philadelphia külvárosában lévő otthonában elkábított és szexuálisan bántalmazott egy nőt. 2018 áprilisában az esküdtszék bűnösnek ítélte Cosbyt három vádpontban is az Andrea Constand ellen elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. Constand, aki Bill Cosbyra mentoraként tekintett, a Temple Egyetem munkatársa volt.

2019-ben egy bíróság helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, Pennsylvania állam legfelsőbb bírósága viszont belement az ügy további vizsgálatába. Ebben megállapították, hogy Cosbyt el sem lehetett volna ítélni az ügyben:

  • Már 2005-ben elindították a nyomozást a Constand-ügyben, aminek keretében Montgomery megye akkori ügyésze, Bruce Castor Jr. azzal bíztatta vallomástételre Cosbyt, hogy nincs elegendő bizonyíték a büntetőeljárás megindításához, így nem is fognak vádat emelni ellene.
  • Ezek után Cosby arról tanúskodott egy polgári peres eljárásban, hogy Quaalude-ot (lazító hatású szer, amit a 70-es években „combnyitónak” is becéztek) adott azoknak a nőknek, akik felé szexuálisan közeledett.
  • Ez döntő bizonyítéknak számított abban az eljárásban, amit Montgomery megye későbbi ügyészei újraindítottak, és ami alapján 2015 decemberében vádat emeltek Cosby ellen – napokkal az ügy 12 éves elévülési idejének lejárta előtt.
  • Ekkor pedig már több olyan vád is előkerült, amelyekben Cosbyt drogterjesztéssel és szexuális erőszakkal vádolták.

„Ezen körülmények fényében az egymást követő ügyészek későbbi döntése, miszerint Cosby ellen vádat emelnek, sértette Cosby jogait a tisztességes eljáráshoz” – írta a pennsylvaniai legfelsőbb bíróság a szabadlábra helyezésről hozott döntés véleményében. „Más következtetés nem felel meg a tisztességes eljárás és az alapvető méltányosság elveinek, amelyekhez minden vonatkozásában igazodnia kell az igazságszolgáltatási rendszerünknek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!