Elindult a szlovák Denník N magyar nyelvű újságja, a Napunk

2022. május 9. – 15:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szűk három hónappal azután, hogy közölték, sikeres volt a közösségi finanszírozási kampány, a szlovák Denník N elindította a magyar nyevű kiadást, ami a Napunk nevet kapta – tudta meg a Media1 hétfőn Szalay Zoltántól, a projekt gazdájától, a Napunk vezető szerkesztőjétől.

Ahogy a független lap oldalán, a napunk.sk-n elérhető bemutatkozó videóban elhangzik, 11 emberrel kezdték meg a működést. Azt írták, a Napunk.sk-t elsősorban a szlovákiai magyarok számára hozták létre. „Meggyőződésünk, hogy ez a közösség is megérdemli a minőségi, független újságírást, amelyet 2015-ös indulása óta a Denník N képvisel.”

A Napunk szerkesztősége – Fotó – Tomáš Benedikovič / Napunk
A Napunk szerkesztősége – Fotó – Tomáš Benedikovič / Napunk

A közösségi finanszírozási kampányban több mint 90 ezer euró (05.09-i árfolyamon kb. 34 millió forint) jött össze a lapra. „Mától minden nap jelentkezünk nagyobb cikkekkel, valamint több tucatnyi rövidhírt is közlünk a Percről percre rovatunkban.” A lapon két szerkesztő, öt újságíró, három hírszerkesztő és egy fordító dolgozik, tízen közülük saját, magyar nyelvű tartalmat hoznak majd létre.

„A Napunk a mi nagyszabású kísérletünk. A magyar médiában nem szokványos a cikkek zárolása, ahogy az sem, hogy egy lap csupán az előfizetői támogatásától függjön. Ez az olvasók számára is szokatlan lehet” – írják. A tartalmak a Denník N-hez hasonlóan az előfizetők számára lesznek hozzáférhetők, előfizetni az újságra itt lehet.

A lap cikkei között feltűnnek majd a szlovák a Denník N, valamint a cseh Deník N legjobb és legfontosabb cikkeiből készült fordítások is, a Denník N-re pedig felkerülnek a Napunk legjobb és legfontosabb cikkei.

A Denník N-t azután alapították az SME nevű hírportál korábbi újságírói, hogy felmondtak a munkahelyükön, mert a Penta Investments nevű, korrupciós botrányokban érintett pénzügyi csoport tulajdonrészt szerzett a lapkiadóban. A lapnak azóta több tízezer előfizetője van. Matúš Kostolný főszerkesztő a Telex indulásakor írt cikkét arról, hogy miért van szükség stabil olvasói támogatói bázisra a független sajtó fenntartásához, itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!