Jogerősen vesztett Kárász Róbert a 24.hu újságírója ellen indított rágalmazási perében

2022. április 28. – 12:14

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerősen pert vesztett Kárász Róbert a 24.hu újságírója, Nagy Gergely Miklós ellen, azzal a cikkel kapcsolatban, amelyben a lap feltárta, hogyan kerülnek az MNB támogatásai a műsorvezető cégébe, írja a 24.hu.

Az ATV műsorvezetője helyreigazítás helyett jó hírnevének megsértése miatt személyiségi pert indított a lap kiadója ellen, és magánvádlóként rágalmazási pert indított az újságíró ellen, aki két éve megírta, hogyan került Kárász Róbert cégébe azoknak a közpénzmillióknak egy része, melyek a Magyar Nemzeti Banktól érkeztek a műsorvezető jótékonysági alapítványába. A 24.hu közérdekű adatigényléssel megszerzett dokumentumok alapján azt írta, a Kárász vezette Eltűnt Gyermekek Felkutatásáért Alapítvány évek alatt közel 40 millió forint támogatást kapott az MNB-től, és ebből az ATV-s műsorvezető cégéhez, a GAP Médiához is jutott megrendelés.

Kárász annak ellenére indított rágalmazási pert Nagy Gergely Miklós ellen, hogy a cikkben részletesen kifejthette álláspontját, és később sem cáfolta azt a tényt, hogy cége pénzt kapott az alapítványától. A cikk nem vádolta törvénysértéssel, sőt Kárász azon mondatát is idézték, hogy a pénzt jogszerűen használták fel.

Az ügyben mind az elsőfokú, mind a másodfokú bíróság úgy találta, hogy a cikk állításai valósak és tényszerűek. A Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság által meghozott, majd a Fővárosi Törvényszék által helybenhagyott ítélet úgy fogalmazott, hogy a cikk tényállításai valósághűek, és még a magánvádló által is elismertek.

Az ítélet alapján a Kárász-féle alapítvány „állami támogatással történő elszámolásával kapcsolatos hiteles tájékoztatás egyértelműen közérdeknek minősül”, Kárász Róbert pedig közszereplő – ezt egyébként a bíróságon a műsorvezető is elismerte.

A polgári peres eljárás, amelyben Kárász kétmillió forint sérelemdíjat követel a 24.hu-tól, még folyamatban van, mivel a bíró a büntetőügy lezárultáig felfüggesztette az eljárást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!