„Orbán, biztos vagy benne?” – üzenték külföldi művészek a magyar színházfesztiválon

2022. április 27. – 08:59

„Orbán, biztos vagy benne?” – üzenték külföldi művészek a magyar színházfesztiválon
Jelenet a Delhi tánc című előadásból – Fotó: Olvasónk

Másolás

Vágólapra másolva

Oskaras Koršunovas Delhi tánc című előadásának végén a színészek meghajlás helyett elvágódtak, mintha golyók terítették volna le őket, a háttérben pedig egy montázs jelent meg, amiben 1956-os budapesti és 2022-es ukrajnai háborús fotókat vetítettek egymás mellett, azzal a felirattal, hogy

„Orbán, are you sure?”.

Azaz: „Orbán, biztos vagy benne?”

Az esemény a MITEM színházi fesztiválon történt, aminek a Nemzeti Színház a fő szervezője.

Olvasónk beszámolója szerint a vetítés hatására ketten hagyták el a termet. A jelenet hosszú percekig tartott, és amikor a vetítésnek tíz perc után sem lett vége, a közönség nagy része távozott.

A Hvg.hu cikke szerint a Delhi tánc című előadással párhuzamosan egy másik litván darab is futott a MITEM-en, a Klaipéda Drámai Színház Léna lábai közt, avagy „a szűz halála” című előadásának végén a színészek egy „Magyarok, ne legyetek közömbösek!” táblával jelentek meg, és ukrán zászlókat is feltartottak.

A Delhi táncot színpadra vivő társulat, az OKT turnémenedzsere, Audra Žukaitytė április közepén a Facebook-oldalán reagált arra, hogy elvállaltak egy előadást a MITEM-en.

Žukaitytė azt írja posztjában, hogy még nem találkozott Vidnyánszky Attilával, nem olvasta az életrajzát, és nem foglalkozott a politikai nézeteivel, mielőtt leszervezte volna a budapesti fellépést, és nem is érezte úgy, hogy kellett volna. Amikor kirobbant az orosz–ukrán háború, Žukaitytė írt a MITEM szervezőinek, hogy mi az álláspontjuk a konfliktusról, a válaszuk pedig egyértelmű volt:

elítélik Oroszország agresszióját, és nincsen orosz társulat a fesztivál programjában.

Žukaitytė akkor még azt írta, hogy a társulat közösen fogja eldönteni, hogy fellép-e Budapesten, miután a litván sajtóban több kritika is érte azt a két litván színházat, amit meghívtak a MITEM-re. A menedzser hozzátette, hogy „az egyik szervező politikai nézetei ellenére szükséges részt venni” az eseményen.

A menedzser litván nyelvű posztja itt olvasható:

Az OKT társulatot vezető Oskaras Koršunovas szintén még április közepén reagált a kritikákra, ő azt írta többek között, hogy „ez a fesztivál nem egyenlő Orbánnal”, és „Magyarország nem olyan diktatórikus állam, mint Oroszország vagy Belarusz.” Koršunovas posztját itt lehet elolvasni.

A Delhi táncot még egyszer játsszák a MITEM-en, szerda este 7 órakor a Kaszás Attila teremben. Minden jegy elkelt rá.

Vidnyánszky először az Origónak beszélt az orosz–ukrán háborúról, akkor azt nyilatkozta, hogy „felfoghatatlan és iszonyatos, ezt a pusztítást semmi sem magyarázza”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!