A Nemzeti Színház tudomásul vette a provokatív hangvételű politikai performanszok üzenetét

2022. április 27. – 21:56

frissítve

A Nemzeti Színház tudomásul vette a provokatív hangvételű politikai performanszok üzenetét
Jelenet a Delhi tánc című előadásból – Fotó: Olvasónk

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Színház tudomásul vette a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) programjában szereplő két litván előadás utáni „provokatív hangvételű politikai performanszok üzenetét”. Közleményben reagált a Vidnyánszky Attila vezette színház a litván társulat kedd esti akciójára.

Oskaras Koršunovas Delhi tánc című előadásának végén a színészek meghajlás helyett elvágódtak, mintha golyók terítették volna le őket, a háttérben pedig egy montázs jelent meg, amiben 1956-os budapesti és 2022-es ukrajnai háborús fotókat vetítettek egymás mellett, azzal a felirattal, hogy

„Orbán, are you sure?”.

Azaz: „Orbán, biztos vagy benne?” A Hvg.hu cikke szerint a Delhi tánc című előadással párhuzamosan egy másik litván darab is futott a MITEM-en, a Klaipéda Drámai Színház Léna lábai közt, avagy „a szűz halála” című előadásának végén a színészek egy „Magyarok, ne legyetek közömbösek!” táblával jelentek meg, és ukrán zászlókat is feltartottak.

A Nemzeti Színház és a MITEM szervezői közleményükben azt írják: „bár tudomásuk volt a készülő akcióról, nem gördítettek akadályt a litván művészek szabad véleménynyilvánítása elé.”

„Továbbra is hiszünk a kölcsönös tiszteleten alapuló és egymás iránti megértésre törekvő párbeszéd fontosságában.”

Remélik, hogy „a litván kollégák, megtapasztalva Magyarország, illetve a Nemzeti Színház vendégszeretetét és toleranciáját, ezt hasonló nyitottsággal és barátsággal lesznek képesek viszonozni”.

A közleményben hangsúlyozzák, Magyarország kormánya és a magyar lakosság igen jelentős pénzügyi, logisztikai és humanitárius segítséget nyújt az ukrajnai háború több százezer menekültjének. Emellett a Nemzeti Színház a MITEM keretén belül külön ukrán szolidaritási napot szervezett ukrán művészek részvételével.

„Sajnáljuk, hogy erről a litván társulatok nem vettek tudomást és egyoldalúan állítják be a magyarok viszonyulását ebben a kérdésben.”

„További alkotói sikereket kívánva nekik, bízunk benne, hogy kiváló művészi kvalitásaik a tisztánlátás képességével is párosulnak” – fogalmaznak a Nemzeti Színház honlapján megjelent közleményben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!