Elsőként került egy ELTE-s diplomafilm a Cannes-i Filmfesztivál programjába

2022. április 22. – 20:04

Elsőként került egy ELTE-s diplomafilm a Cannes-i Filmfesztivál programjába
Werkfotó a Hajszálrepedés című film forgatásáról – Fotó: Nemzeti Filmintézet

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar diplomafilmet hívtak meg a cannes-i filmfesztivál La Cinef nevű programjába, írja a Nemzeti Filmintézet közleménye. Szelestey Bianka Hajszálrepedés című alkotása egy szakítás történetét mutatja be Kurta Niké és Váradi Gergely főszereplésével.

„Lenke nincs. Csak Áronhoz képest létezik. Patak egy mederben, arra folyik, amerre utat nyitnak a sziklafalak” – mondja Szelestey a film fő karakteréről, akinek szembe kell néznie azzal, hogy párja egy családi vacsora előtt jelenti be: szakítani akar. „A fiatal lány a vacsora alatt bejárja az elengedés fázisait és egy utolsó, kétségbeesett tettel bizonyítja, mennyit ér valójában a kapcsolatuk” – írja az NFI közleménye.

„Az öncsalás és öntorzítás határairól szerettem volna filmet készíteni, arról, hogy hogyan engedjük el az ezer énünk közül éppen azt, akivé ahhoz képest váltunk, akihez képest létezünk egy ideje. Hogyan lehet utat engedni a változásnak és egy újabb önmagunk megszületésének? Nem volt célom megválaszolni. Éppen csak feltenni a kérdést Lenkén keresztül, hátha lesz, aki felel rá, és akár csak a saját életén változtat miatta”

– mondta filmjéről Szelestey Bianka. A Hajszálrepedés az első ELTE-s diplomafilm a La Cinef történetében, ahol szerepeltek már korábban Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Szimler Bálint, Kárpáti György Mór és Andrasev Nadja alkotásai is.

A főszereplő Kurta Niké és az Áront játszó Váradi Gergely mellett a filmben játszik Kubik Anna és Incze József is, operatőre Füzesi Tamás, látványtervezője Horváth Dominika, hangmérnöke Kissik Petra volt. Szelestey Bianka konzulense Maruszki Balázs, vezető tanárai Pálos György, Bacskai Brigitta és Ferenczi Gábor voltak az ELTE Filmtudomány Mesterszakán.

1528 nevezésből válogatták ki azt a 16 diplomafilmet – köztük 13 fikciós és 3 animációs alkotást –, amely szerepel az idei La Cinef programjában, írja az MTI. A 75. Cannes-i Filmfesztivált pedig május 17. és 28. között rendezik meg.

Váradi Gergely főszerepet játszik egyébként az HBO új magyar sorozatában, A besúgóban is – nemrég pedig a költészet napja alkalmából létrehozott projektjéről interjúztunk vele.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!