Nem hosszabbítják meg a Tilos Rádió frekvenciáját

2022. április 14. – 14:08

frissítve

Nem hosszabbítják meg a Tilos Rádió frekvenciáját
Palotai Zsolt a Tilos Rádió budapesti stúdiójában 2015. február 28-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa úgy döntött, hogy nem újítja meg a Tilos Rádió médiaszolgálati jogosultságát, mert „ismételt vagy súlyos jogsértés esetén a megújítás lehetősége – a törvényi rendelkezéseknek megfelelően – kizárt.”

A Médiatanács csütörtöki közlemény szerint a Tilos Rádió médiaszolgáltatója, Tilos Kulturális Alapítvány 2015 óta

„4 alkalommal szegte meg a műsorszámok korhatár-kategóriába sorolására illetve sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírásokat, amelyből egy eset egyszerre minősült ismételt és súlyos jogsértésnek.”

A Médiatanács még négy esetben talált ismételt jogsértést, két esetben a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségben voltak hiányosságok, kétszer pedig az éves beszámolási kötelezettségre vonatkozó előírásokat szegték meg a közlemény szerint.

A közlemény szerint a Médiatanács minél előbb meg fogja hirdetni a frekvenciapályázatot a 90,8-as frekvenciára.

Csabai Gábor, azaz Papó, a Tilos Rádió ügyvezetője elmondta a Telexnek, hogy le vannak sújtva a döntés miatt.

Tudták, hogy a frekvenciát hét évente kell megújítani, és számítottak is ma a döntésre, de a sajtó hamarabb vette észre, mint hogy őket írásban értesítették volna.

Az NMHH nyitva hagyta a frekvenciát, ezért meg fogják pályázni megint.

Az NMHH ismételt jogsértésnek veszi azt, amikor két, hasonló típusú jogsértés között nem telik el egy év, így Csabai szerint előfordulhatott, hogy két korhatár-besorolásos probléma között nem telt el tizenkét hónap. Ezeket az eseteket pedig szigorúbban veszi a hatóság.

Csabai elmondta a Telexnek, hogy sosem volt gondjuk azzal az éves beszámolással, aminek az előírásait az NMHH közleménye szerint megszegték. A havi adatszolgáltatási kötelezettségnek is eleget tudtak tenni.

A Tilos Rádió még kalózrádióként indult 1991-ben, legálisan 1995-ben kezdett el sugározni. A rádió frekvenciája és székhelye is többször költözött az évek során.

Az eljárás kísértetiesen hasonlít ahhoz, ami a Klubrádióval történt 2020-ban, az NMHH ott is ismételt jogsértések miatt nem engedte a hatóság, hogy tovább használja a rádió a frekvenciát, de azt újra megpályázhatta. A hosszas huzavona után az ügy vége az lett, hogy a Klubrádió elveszítette a frekvenciáját.

(NMHH)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!