Esterházy-kincsek: a Kúria újabb perben döntött a magánalapítvány javára az állammal szemben

2022. március 24. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

2021 májusában írtuk meg, hogy fellebbez a Fővárosi Ítélőtábla egyik döntése ellen, és a Kúriára és az Alkotmánybíróságra, de ha kell, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára is elviszi az Esterházy-kincsek ügyét az Esterházy Magánalapítvány, amely sokmilliárdos értékű gyűjteményt szeretne visszakapni a magyar államtól.

A Fővárosi Ítélőtábla ugyanis ebben a perben a döntésében azt mondta ki, hogy „a perbeli műtárgyak kivétel nélkül a hitbizományi vagyonba tartoztak, amikor 1949-ben hatályba lépett az államosításukról szóló törvény. Ezzel a műtárgyak a magyar állam tulajdonába kerültek. Az államosítás folytán a műtárgyak nem tartoztak bele az utolsó hitbizományi birtokos hagyatékába, így azok nem kerülhettek be az Esterházy Magánalapítvány vagyonába sem. A felperes tulajdonjogi igénye ezért megalapozatlan”. Az alapítvány többek között azt kifogásolta, hogy szerintük a Fővárosi Ítélőtábla „valójában a kommunista önkényuralom jogfosztó intézkedését fejezte be és legitimálta utólagosan, noha az még a korabeli jogszabályoknak sem felelt meg”.

Végül az alapítvány javára született döntés idén januárban: a Kúria hatályon kívül helyezte az Esterházy-kincsek tulajdonjogáról másodfokon meghozott jogerős ítéletet, és az ügyet másodfokra utalta vissza, így azt a Fővárosi Ítélőtáblának újra kell tárgyalnia. Erről várhatóan idén májusban tárgyalnak majd.

Az alapítvány és az állam között azonban párhuzamosan másik per is folyamatban van, és ebben a perben is hasonló dolog történt:

„a Kúria a közigazgatási perben szerdán – megváltoztatva az Ítélőtábla korábbi ítéletét – úgy döntött, hogy az állam részéről az ügyben eljáró Miniszterelnökségnek meg kell ismételnie az úgynevezett restitúciós eljárást”

idézi a Napi.hu az alapítvány közleményét, a korábbi eljárás végén hozott döntés ugyanis nem terjedt ki minden, a kérelemben szereplő műtárgyra. A most megismétlendő restitúciós eljárás viszont csak a tárgyak birtokjogáról szól, nem azok tulajdonjogáról.

Az Esterházy kincsek ügyében zajló peres eljárások évek óta tartanak, miközben a perben érintett tárgyak bedobozolva, a látogatók és a kutatók szeme elől elrejtve várnak arra, hogy akár peren kívül megállapodás szülessen, ahogy ezt az Esterházy Magánalapítvány már évek óta szorgalmazza – írja az alapítvány.

„A Magánalapítvány jogi képviselőinek álláspontja szerint arra is van esély, hogy a Fővárosi Ítélőtábla is visszautalja az ügyet az elsőfokon eljáró Fővárosi Törvényszékre, így mindkét eljárás visszakerülhet a 2016-os startvonalra” – írják. Az alapítvány friss közleményében megjegyzi, hogy bár mindkét kúriai döntés a Magánalapítvány számára kedvező fordulatot jelent, ők továbbra is nyitottak a magyar állammal a megegyezésre.

Az Esterházy család 300 éven át gyűjtötte az ötvös-, érem- és textiltárgyakból álló gyűjteményt, amit utoljára 2006 és 2008 között láthatott a közönség az Iparművészeti Múzeumban. A gyűjtemény 70 darabját egy kormánydöntés értelmében 2016-ban a fertődi Esterházy-kastélyban helyezték el. A perről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!