Esterházy Magánalapítvány: A kommunista önkényuralom jogfosztó intézkedését legitimálta a bíróság az Esterházy-kincsek ügyében

2021. május 13. – 10:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Fellebbez a Fővárosi Ítélőtábla döntése ellen, és a Kúriára és az Alkotmánybíróságra, de ha kell, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságára is elviszi az Esterházy-kincsek ügyét az Esterházy Magánalapítvány, amely sokmilliárdos értékű gyűjteményt szeretne visszakapni a magyar államtól.

Az alapítvány közleménye szerint

a Fővárosi Ítélőtábla „valójában a kommunista önkényuralom jogfosztó intézkedését fejezte be és legitimálta utólagosan, noha az még a korabeli jogszabályoknak sem felelt meg.”

Kiemelik, hogy meglátásuk szerint a bíróság nem vette figyelembe sem az elsőfokú eljárás súlyos eljárási hibáira vonatkozó kifogásait, sem pedig az elsőfokú ítélet alapvető tartalmi hibáit és hiányosságait. Az Ítélőtábla figyelmen kívül hagyta azt is, hogy az elsőfokú ítélet jelentős része Gulyás Gergely miniszter másik eljárásban kiadott (hibás) jogi állásfoglalását vette át szó szerint, ahogy átlépett azon is, hogy az elsőfokú bíróság a perbeli kincsek Nemzeti Múzeumban őrzött részére ki sem tért jogi indokolásában, írják.

Kifogásolják tovább, hogy a Magyar Állam a műtárgyak tulajdonjogát még az egykori kommunista államosítási jogszabályok alapján sem vonhatta (volna) el herceg Esterházy Páltól, ezért az ítélet nem egy régen lezárt jogi helyzet érintetlenül hagyása, hanem a Magyar Állam utólagos és önkényes tulajdonszerzése a kommunista jogszabályok mai – alaptörvény-ellenes és formálisan is hibás – alkalmazásával.

Fotó: imm.hu
Fotó: imm.hu

Ha nyernek, akkor is maradnak Magyarországon a kincsek

A fellebbezésről szóló közlemény kifejti, hogy amennyiben az alapítvány visszakapja a kincseket, azok továbbra is Magyarországon, a magyar állam kezelésében maradnának. „Az Esterházy Magánalapítvány a perbe vitt műtárgyak magyarországi védettségét a legteljesebb mértékben tiszteletben tartja, ám a gyűjtemény művészettörténeti és kulturális egységének helyreállítását kiemelkedően fontosnak tekinti a tárgyak kutathatóságának biztosítása és a lehető legszélesebb nagyközönség számára történő bemutatása mellett” – fogalmaznak.

A Fővárosi Ítélőtábla kedden tájékoztatta az MTI-t arról, hogy április 14-én, tárgyaláson kívül hozott ítéletet a sokmilliárd forintos értéket képviselő Esterházy-kincsek ügyében. „A jogszabályoknak megfelelő vagyonfelszabadításra a magyarországi hitbizománytest tekintetében nem került sor, így a perbeli műtárgyak kivétel nélkül a hitbizományi vagyonba tartoztak, amikor 1949-ben hatályba lépett az államosításukról szóló törvény. Ezzel a műtárgyak a magyar állam tulajdonába kerültek. Az államosítás folytán a műtárgyak nem tartoztak bele az utolsó hitbizományi birtokos hagyatékába, így azok nem kerülhettek be az Esterházy Magánalapítvány vagyonába sem. A felperes tulajdonjogi igénye ezért megalapozatlan” – áll az ítélet indoklásában a korábban letétbe került kincsekre utalva.

Az Esterházy család 300 éven át gyűjtötte az ötvös-, érem- és textiltárgyakból álló gyűjteményt, amit utoljára 2006 és 2008 között láthatott a közönség az Iparművészeti Múzeumban. A gyűjtemény 70 darabját egy kormánydöntés értelmében 2016-ban a fertődi Esterházy-kastélyban helyezték el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!