Nők lettek a legjobb színészek, nő a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró, a legjobb filmet is nő készítette az idei Berlinalén

2022. február 16. – 20:41

Nők lettek a legjobb színészek, nő a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyvíró, a legjobb filmet is nő készítette az idei Berlinalén
Jelenet a győztes Alcarràs című filmből – Fotó: Lluis Tudela

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este átadták a berlini filmfesztivál, vagyis a Berlinale díjait.

A fődíjas a spanyol Alcarràs című film lett. A sztori egy családról szól, akiknek barackosuk van az Alcarràs nevű katalán kis faluban, de az új földbirtokos le akarja tarolni a fákat, és helyettük napelemeket akar telepíteni. A film a rendező Carla Simon saját élményeiből táplálkozik, itt egy részlet belőle:

Érdekesség, hogy két díjat is kapott a német Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush című dráma, ami egy igaz történetet dolgozott fel, a Pakisztánban elfogott, majd Guantanamóban raboskodó török Murat Kurnaz történetét, akit az anyja és egy csapat német ügyvéd hosszú éveken akart kiszabadítani a börtönből.

A film kapott díjat a forgatókönyvéért, és az egyébként inkább német tévés szereplőként ismert Meltem Kaptan kapta a legjobb főszereplőnek járó díjat.

A Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush előzetese:

A Berlinalén idén, A listás fesztiválon először nem osztották le nemekre a legjobb színészi kategóriákat, csak főszereplői és mellékszereplői kategória létezett. A mellékszereplő az indonéz Laura Basuki lett.

A nyertesek listája a következő:

  • A legjobb filmért járó Arany Medve-díj: Carla Simon: Alcarràs
  • A zsűri nagydíja: Hong Szangszú: The Novelist's Film
  • A zsűri különdíja: Natalia López Gallardo: Robe of Gems
  • A legjobb rendező: Claire Denis (Both Sides Of The Blade)
  • A legjobb főszereplő: Meltem Kaptan (Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush)
  • A legjobb mellékszereplő: Laura Basuki (Before, Now & Then)
  • A legjobb forgatókönyv: Laila Stieler (Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush)
  • Kimagasló művészi teljesítmény: Rithy Panh: Everything Will Be Ok
  • A zsűri külön említése: Michael Koch: A Piece Of Sky
  • A legjobb rövidfilmért járó Arany Medve-díj: Anastasia Veber: Trap
  • A rövidfilmes zsúri különdíja: Bruno Ribeiro: Sunday Morning
  • A rövidfilmes zsűri külön említése: Atsushi Wada: Bird In The Peninsula
  • A legjobb elsőfilm díja: Kurdwin Ayub: Sonne
  • A legjobb dokumentumfilm: The Myanmar Film Collective: Myanmar Diaries
  • Az Encounters-kategória legjobb filmje: Ruth Beckermann: Mutzenbacher
  • Az Encounters-kategória legjobb rendezője: Cyril Schäublin: Unrueh
  • Az Encounters-kategória különdíja: Mitra Farahani: See You Friday, Robinson

Az idei Berlinale különösen szigorú keretek között zajlott az omikron-variáns magas esetszámai miatt. Az akkreditált újságíróktól a fesztivál három oltást kért, plusz minden egyes nap egy 24 óránál nem régebbi, negatív antigén-tesztet.

A tesztet egy gyors regisztráció után, pár perc alatt a fesztiválközpontnál kihelyezett buszokon is elvégezték, az eredményt általában 15 perc alatt elküldték. A mozikban minden második helyet ki kellett hagyni, volt, hogy a vetítések alatt is ellenőrizték a jegyszedők, hogy nem ülnek-e egymás mellett emberek, illetve hogy hordják-e a kötelezően előirt FFP2 maszkot. Mindenre online kellett jegyet igényelni vagy vásárolni, a helyeket pedig véletlenszerűen osztotta a rendszer.

A fesztivállal párhuzamos zajló európai filmes vásárt nem tartották meg személyesen, csak virtuálisan, de első nap ismeretlenek betörtek a virtuális piacot levezénylő stúdióba. A fesztiválon magán sem rendeztek fogadásokat, partikat.

A Berlinale a fesztivál felénél közölt adatot, a 2700 napi elvégzett tesztből körülbelül 60 pozitívat találtak. A szervezők már hónapokkal az esemény előtt kijelentették, hogy a 2022-es Berlinale személyes részvétellel fog zajlani, emiatt a fesztivál indulásakor kritika is érte őket a német sajtó részéről, amiért 250 000 napi új fertőzés mellett is ilyen rendezvényt tartanak a város közepén.

Ugyan több meghívott külföldi vendég is ott volt személyesen a héten Berlinben – köztük Machine Gun Kelly, Emma Thompson vagy a zsűri elnöke, M. Night Shyamalan –, voltak olyan vendégek, akiknek le kellett mondani a részvételt. Hanna Schygulla német színésznő például a magas esetszámok miatt nem jött el, Isabelle Huppert pedig nem vehette át az idén neki szánt, tiszteletbeli Arany Medvét.

A 2020-as Berlinale volt az utolsó komoly filmfesztivál, amit a globális lezárások előtt tartottak. A 2021-es fesztivál már virtuálisan zajlott, a fesztiválon szereplő mindkét magyar játékfilmet díjazták: Kizlinger Lilla lett a legjobb mellékszereplő a Rengeteg 2-ben nyújtott alakításáért, Nagy Dénes pedig Ezüst Medve-díjat kapott a Természetes fény rendezéséért. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje a fesztivál fődíját, az Arany Medvét nyerte el 2017-ben.

A 2022-es berlini filmfesztiválon látott filmekről írt cikkeket itt lehet elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!