A Médiatanács szerint jogsértő, hogy az RTL Klub este 9 előtt adott le egy szivárványcsaládokról szóló videót

2022. február 4. – 16:50

Másolás

Vágólapra másolva

Jogsértőnek minősítette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, hogy az RTL este 9 óra előtt adta le a Háttér Társaság szivárványcsaládokat bemutató társadalmi célú hirdetését – írja a 444. A csupa Fidesz által megszavazott taggal működő Médiatanács szerint a hirdetést ugyan nem kell korhatári kategóriába sorolni, de mivel szerintük „a gyermekek számára nehezen értelmezhető a hirdetésben megjelenő azonos nemű párok gyermeknevelése”, így azt csak este 9 és reggel 5 között lehetne levetíteni, miközben az RTL nappal adta le őket.

Az RTL Klub 2020 decemberében összesen 11 alkalommal sugározta a nappali idősávban A család az család című hirdetést, amiben szakértőkön kívül Pál Márton, a Szivárványcsaládokért Alapítvány arca is szerepel. A parlament tavaly szavazta meg az utolsó pillanatban homofóbbá módosított pedofiltörvényt, ami tiltja a „homoszexualitás népszerűsítését” kiskorúaknak. Erre hivatkozva minősítette a Médiatanács most jogsértőnek az RTL-en napközben futó hirdetések levetítését.

Ezzel együtt a fideszes testület nem találta kirekesztőnek és gyűlöletkeltőnek Osztie Zoltán katolikus pap nyilatkozatát, amiben terroristáknak bélyegezte az „LMBTQ-lobbi embereit”. Osztie szerint „az LMBTQ-lobbi emberei terroristák. Erőszakot tesznek a gyermekeken.” A papot egy civil szervezet panaszolta be, de a Médiatanács szerint ez még belefér a véleménynyilvánítás szabadságába.

A Médiatanács tavaly ősszel adta ki azokat a korhatár-besoroláshoz tartozó ajánlásokat, amelyeket a melegellenessé eltérített pedofiltörvény miatt kellett meghatározniuk. E szerint abban az esetben, ha a műsorszámban „bemutatásra kerül a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérés, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitás vagy annak népszerűsítése, a médiaszolgáltatónak mérlegelnie kell, hogy e megjelenítés indokolttá teszi-e a műsorszámnak az ebbe a kategóriába való sorolását azáltal, hogy az alkalmas a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének kedvezőtlen befolyásolására”.

Frissítés: A Média1 megkereste az RTL-t is a döntéssel kapcsolatban, ahonnan azt a reakciót kapták, hogy nem értenek egyet a Médiatanács döntésével, és a határozatot megtámadják a bíróságon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!