Dragomán György a Berlini Művészeti Akadémia tagja lett

2022. január 26. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Harminc új taggal bővült a Berlini Művészeti Akadémia, az irodalmi szekcióba bekerült Dragomán György író is, így Nádas Péterrel együtt már két magyar író is tagja a szekciónak. Dragomán György a Facebook-oldalán posztolta ki a hírt, az új tagokat az akadémia 57. közgyűlésén, 2021. november 12–14-én választották meg Berlinben, de mostanra fogadta el minden újonnan megválasztott tag.

Dragomán mellett Esther Kinsky, Eva Menasse, Steffen Menschinget és Katharina Schultens is bekerült az irodalmi szekcióba. A Berlini Művészeti Akadémia hat művészeti szekciójának jelenleg összesen 426 tagja van, korábban Esterházy Péter is az irodalmi szekció tagja volt.

Dragomán György 1973-ban született Marosvásárhelyen, 1988-ban települt át Magyarországra. A pusztítás könyvéért 2003-ban Bródy Sándor-díjat kapott, A fehér királyért 2005-ben Déry Tibor-jutalmat, 2006-ban Márai Sándor-díjat, Artisjus ösztöndíjat, majd 2007-ben József Attila-díjat kapott.

Korábban Dragomán Györgytől származott az online tárcarovat ötlete, amelynek folytatásaként indult el a Telextárcák rovat. A Telex.hu nem sokkal a 2020. őszi indulása után vállalta fel azt a küldetést, hogy a tárcanovella műfajának, és így a kortárs magyar prózaíróknak heti rendszerességgel, minden szombaton megjelenési lehetőséget biztosít az online médiában. A rovat célja, hogy közelebb vigye a szépirodalmat az olvasók széles táborához.

Ennek a törekvésnek az eredménye A fukusimai búvár és más novellák című könyv is, amely a már megjelent írások mellett öt eddig még sehol nem publikált novellát is tartalmaz. A Margó Fesztiválon bemutatott antológiában összesen huszonhárom kortárs író huszonnyolc novellája olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!