Ezt a könyvet száz év múlva is van értelme elolvasni

2021. október 17. – 16:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

“Ez a könyv nem jött volna létre, ha nincs két dolog: ha nincs a Covid, és nincs egy beszélgetésünk Dragomán Györggyel még évekkel ezelőtt az Élesztőben, mondta Haász János, A fukusimai búvár és más novellák című könyv szerkesztője a kötet bemutatóján a Margó Fesztiválon, ahol Mécs Annával és Dragomán Györggyel beszélgetett.

Dragomán Györgytől származott ugyanis az online tárcarovat ötlete, amelynek folytatása a tavaly decemberben indult Telextárcák rovat. A Telex.hu nem sokkal a 2020. őszi indulása után vállalta fel azt a küldetést, hogy a tárcanovella műfajának, és így a kortárs magyar prózaíróknak heti rendszerességgel, minden szombaton megjelenési lehetőséget biztosít az online médiában. A rovat célja, hogy közelebb vigye a szépirodalmat az olvasók széles táborához.

Ennek a törekvésnek az eredménye a vasárnap bemutatott könyv is, amely a már megjelent írások mellett öt eddig még sehol nem publikált novellát is tartalmaz. Címadó novellája, A fukusimai búvár egy Covid-történet, amelyet Mécs Anna írt.

Közönség a Margó fesztiválon, A fukusimai búvár és más novellák bemutatóján – Fotó: Bődey János / Telex
Közönség a Margó fesztiválon, A fukusimai búvár és más novellák bemutatóján – Fotó: Bődey János / Telex

“A Covid nem egy nyugodt, ihletett alkotói állapot, hanem egy kényszerhelyzet volt”, mesélte Mécs arra a kérdésre, hogy íróként hogyan élte meg karantént. Szerinte nehezebb volt inspirálódni a bezártságban, ugyanakkor a helyzet kedvezett a kutatómunkának. Jelenleg például egy édesapjáról szóló regényen dolgozik, ennek előkészítésében segített az elmélyülés.

“Minden regény egy karantén, ebből a szempontból nem sok minden változott. Annyiban viszont segített a Covid, hogy muszáj volt otthon főzni megint csomót, és így be tudtam fejezni a főzős könyvemet” – mondta Dragomán, aki jelenleg több regényen is dolgozik párhuzamosan.

Elmondta, a tárca számára különösen nehéz műfaj, sokat be sem fejez, amibe belekezd, vagy gyakori, hogy elkezd egyet, amit aztán évekkel később fejez be. “Kis térben dolgozni mindig nehezebb”. Azt ugyanakkor fontosnak tartja, hogy a hírlapok ma is közöljenek tárcákat, ahogyan tették azt akár száz évvel ezelőtti újságok. Ha egy száz évvel ezelőtti hírlapot a kezünkbe veszünk, és elolvassuk az írásokat, szinte a tárca az egyetlen, ami aktuális maradt.

Mécs Anna szerint jó, ha egy tárca egyszerre tud akár aktuális hírekre, eseményekre reagálni és maradandó lenni, a Covidról szóló írásában is ez volt a kihívás. “Egy szöveg nem tudja, hogy aktuális-e” – tette hozzá Dragomán. Például a kötetben megjelenő Pohár, pohár, pohár című tárcája bár éppen a Pegasus sztorira reflektált, valójában az ötlet már régóta érlelődött benne.

"De az is nagyon gyakran előfordul, hogy egy kisprózából regény lesz, és nem veszem észre. Működni kezd a világ magától, lesz egy 6-8 darabból álló ciklus, amiből lehetne már egy regényt is írni.”

A két író a bemutatón felolvasta a novelláját, a beszélgetés után pedig a szerzők egy része dedikálást tartott.

A fukusimai bűvár és más novellák című könyvet dedikálják a szerzők a Margó fesztiválon – Fotó: Bődey János / Telex
A fukusimai bűvár és más novellák című könyvet dedikálják a szerzők a Margó fesztiválon – Fotó: Bődey János / Telex

A vasárnap bemutatott antológiában összesen huszonhárom kortárs író huszonnyolc novellája olvasható. A teljes névsor abc-sorrendben: Bán Zsófia, Benedek Szabolcs, Biró Zsombor, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Egressy Zoltán, Grecsó Krisztián, Haász János, Harag Anita, Háy János, Kalapos Éva, Kiss László, Kiss Tibor Noé, Lackfi János, Mán-Várhegyi Réka, Maros András, Mécs Anna, Méhes Károly, Szabó T. Anna, Szántó T. Gábor, Szív Ernő, Tóth Krisztina és Vass Norbert. A novellákat Fillér Máté és Rostás Bianka illusztrálta, a kötet olvasószerkesztője Rácz Attila.

A könyvet, amely 2999 forintba kerül, a Telex shopban lehet megrendelni, de a megvásárolható személyesen is, a Láng Tékában (Budapest, Pozsonyi út 5.) máris kapható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!