Idén nem lesz magyar film a berlini filmfesztiválon

2022. január 19. – 14:03

Idén nem lesz magyar film a berlini filmfesztiválon
Részlet Ulrich Seidl Rimini című filmjéből – Forrás: Ulrich Seidl / Ulrich Seidl Filmproduktion / dpa Picture-Alliance via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda délelőtt bejelentették a 72. Berlinale programjának jelentős részét.

Idén nincsen magyar film a felhozatalban, de lehet látni többek között Claire Denis (High Life), Peter Strickland (In Fabric), Bertrand Bonello (Zombi Child), Dario Argento (Suspiria), Ulrich Seidl (A pincében), Francois Ozon (8 nő), Hong Szangszu (Ma igaz, tegnap hamis) és Lucrecia Martel (Zama) új filmjeit is.

Itt fog bemutatkozni első mozifilmjével Phyllis Nagy amerikai drámaíró, aki a 2015-ös Carol forgatókönyvét írta, illetve elkészült egy új dokumentumfilm Nick Cave-ről, amit Andrew Dominik (Jesse James meggyilkolása, a tettes a gyáva Robert Ford) készített a koronavírus-járvány ideje alatt, és amit először itt lehet majd megnézni.

A zsűri elnöke M. Night Shyamalan amerikai rendező lesz (Hatodik érzék).

Az idei fesztivált nézőkkel tartják meg, bár a forgalmazók számára megrendezett European Film Market ezúttal is virtuális lesz. A fesztivál szokásos hosszát is rövidítették, a program maga csak egy hétig fog tartani, utána ismétléseket lehet nézni. A mozikban korlátozzák a vendégek számát is, nem lesznek fogadások és sajtótájékoztatók, de vörös szőnyeges felvonulások igen, igaz, a szervezők szerint kisebb szabású formában, mint eddig.

A 2021-es berlini filmfesztivált virtuálisan tartották. Mindkét, a fesztiválon szereplő magyar játékfilmet díjazták: Kizlinger Lilla lett a legjobb mellékszereplő a Rengeteg 2-ben nyújtott alakításáért, Nagy Dénes pedig Ezüst Medve-díjat kapott a Természetes fény rendezéséért. Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje a fesztivál fődíját, az Arany Medvét nyerte el 2017-ben. 2020-ban szintén nem szerepelt magyar film a felhozatalban.

Az eddig bejelentett filmek listáját a Berlinale honlapján lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!