Felfedezték Rembrandt vázlatait az Éjjeli őrjárat című festménye alatt

2021. december 8. – 17:56

Másolás

Vágólapra másolva

Felfedezték Rembrandt vázlatait az Éjjeli őrjárat című festménye alatt, írja az MTI.

Az amszterdami Rijksmuseum igazgatója, Taco Dibbits a felfedezést áttörésnek nevezte az 1642-ben készült festményről készült átfogó vizsgálat új eredményeinek bemutatásakor.

„Mindig is feltételeztük, hogy Rembrandtnak kellett vázlatot készítenie a vászonra, mielőtt hozzáfogott ehhez a hatalmas kompozícióhoz, de ez eddig csak spekuláció volt”

– mondta.

A fejlett képalkotó módszereknek és számítógépes technológiának köszönhetően először vált lehetővé, hogy „Rembrandt válla felett betekintést nyerjünk a mestermű elkészültének lépéseibe” – áll a Rijksmuseum közleményében.

Az „Éjjeli őrjárat művelet” Rembrandt mesterművének eddigi legátfogóbb kutatása, mely 2019 nyara óra tart a múzeum közönsége előtt. Ez idő alatt hatalmas mennyiségű adat gyűlt össze, erről itt is olvashat részletesebben.

Pontosan elemezhetővé váltak a Rembrandt által használt anyagok, közölte a múzeum. A művész egy barna alapszínnel kezdett, majd bézzsel durván felskiccelte a kompozíciót. Azt, hogy Rembrandt ilyen színnel készítette el a vázlatot, eddig semelyik másik képén nem fedezték fel.

Az Éjjeli őrjárat Rembrandt van Rijn (1606–1669) egyik leghíresebb alkotása. A festő az 1640-es években kapott megbízást arra, hogy bemutassa a Frans Banning Cocq kapitány vezette amszterdami polgárőrséget. A nagy méretű, 363-szor 467 centiméteres kép egy teljes falat töltött be a Rijksmuseumban.

A festményt azonban elkészülte után 70 évvel megkurtították. Egy átfogó restaurálás során a múzeumban sikerült rekonstruálni a levágott darabokat is, ezeket be is mutatták nyáron a nagyközönségnek.

A festményt a Rijksmuseum közlése szerint újra fogják keretezni, hogy megszabadítsák a bal felső sarokban lévő deformációtól, ami akkor keletkezett, mikor a festmény a nemzeti múzeum renoválásának ideje alatt, 2003 és 2013 között egy ideiglenes galériában volt.

Nemrég derült ki, hogy piacra kerülhet egy 165 millió eurót (60 milliárd forintot) érő, Franciaországban nemzeti kincsnek minősített Rembrandt-festmény, egy amszterdami kereskedő, Marten Soolmans és felesége, Oopjen Coppit kettős portréja. Mindez azért, mert a francia állam lemondott elővásárlási jogáról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!