60 milliárd forintot érő Rembrandt-kép kerülhet a piacra

2021. december 7. – 21:05

Másolás

Vágólapra másolva

Piacra kerülhet egy 165 millió eurót (60 milliárd forintot) érő, Franciaországban nemzeti kincsnek minősített Rembrandt-festmény, mert a francia állam lemondott elővásárlási jogáról – írja az MTI.

A holland festő 1636-ban (30 éves korában) keletkezett, Zászlóvivő című képe a Rothschild család tulajdonában van, akik 2019-ben kértek rá kiviteli engedélyt, hogy aztán szabadon eladhassák, ám a kulturális minisztérium akkor ezt a kérést megtagadta. A francia törvények lehetővé teszik az államnak, hogy bizonyos nagy értékű műalkotásokat 30 hónapra „nemzeti kinccsé” nyilvánítson, ezzel megakadályozva a kivitelüket, majd megvásárolja őket a nemzeti gyűjtemények számára. A Zászlóvivővel is az volt a terv, hogy a Louvre ajánlatot tesz rá, de erre végül nem került sor, a kulturális minisztérium kedden oldotta fel a festmény exporttilalmát.

Forrás: Wikicommons
Forrás: Wikicommons

A francia állam 2016-ban a párizsi Louvre számára, az amszterdami Rijksmuseummal közösen 80-80 millió euróért vásárolt meg két, több mint 130 évig magántulajdonban lévő Rembrandt-festményt, egy amszterdami kereskedő, Marten Soolmans és felesége, Oopjen Coppit kettős portréját. Ez volt a legmagasabb összeg, amelyet a francia állam valaha is fizetett festményért. A kettős portrét, amelyet ugyancsak a Rothschild család adott el, felváltva állítják ki a párizsi és az amszterdami múzeumban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!