Vidnyánszkyék alapítványa megkapta a Színháztörténeti Múzeum ingatlanjait is

2021. november 9. – 18:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden a parlament megszavazott egy olyan salátatörvényt, amiben arról döntöttek, hogy az SZFE-t fenntartó és átalakító alapítvány megkapja az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet és annak ingatlanjait; ezzel a húzással az állam két XII. kerületi és egy I. kerületi ingatlanról mondott le a Vidnyánszky-vezette alapítvány javára, írja a 444.hu.

A megszavazott törvény értelmében tehát az alapítványhoz kerül egy I. kerületi kivett irodaház, egy XII. kerületi kivett múzeum és egy kivett beépítetlen terület. Az intézmény ugyanis két egységből áll: az I. kerületben, a Krisztina körúton működik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet működik, a XII. kerületi ingatlanban pedig a Bajor Gizi Színészmúzeum, írja a lap és hozzáteszi, hogy az ingatlanokban elhelyezett, állami tulajdonú, kulturális javaknak nem minősülő ingó vagyontárgyak is az alapítvány tulajdonába kerülnek.

Emellett pedig Vidnyánszkyék alapítványa, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány megkapja ingyenes vagyonjuttatásként a vidéki színház-előadásokért felelős Déryné Programot lebonyolító céget, a Déryné Művészeti Nonprofit Kft.-t is, írja a lap.

A kormány 2020 nyarán döntött arról, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány fenntartásába adja a 155 éves, eddig állami Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky lett, az alapítványba az egyetem egyetlen jelöltet sem delegálhatott, bekerültek viszont olajipari szakemberek, üzletemberek, majd oktató lett például az egyetemükért kiálló hallgatókat alázó Hír Tv-s műsorvezető. A hallgatók és oktatók nagy része tiltakozásba kezdett, majd többen otthagyták az intézményt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!