Az SZFE erőfeszítései ellenére nem sikerült Cserhalmi Györgyöt értesíteni az aranydiploma-osztóról

2021. szeptember 30. – 12:48

Másolás

Vágólapra másolva

A Színház- és Filmművészeti Egyetem erőfeszítései ellenére nem sikerült felvenni a kapcsolatot Cserhalmi Györggyel – így magyarázza az SZFE azt, hogy miért nem hívták meg a színészt arra a múlt heti ünnepségre, ahol az ötven éve végzettek, így Cserhalmi osztálytársai vehették át az aranydiplomájukat.

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, Cserhalmi nem kapott meghívót, és arról is csak utólag értesült, hogy volt ilyen ceremónia, így nem kapott aranydiplomát, hiába végzett maga is 1971-ben. Ezután a színész azt nyilatkozta, ha utólag megkapná a meghívót, már akkor sem venné át oklevelét.

Az üggyel kapcsolatban korábban megkerestük az SZFE-t, de az egyetem a Telexnek csak annyit írt vissza, hogy olvassuk el a honlapjukat, ahonnan nem derült ki, hogy mi lehetett annak az oka, hogy nem hívták meg Cserhalmit a ceremóniára. A Magyar Nemzetnek ugyanakkor valamivel részletesebb magyarázatot adtak, amiben közölték,

  • hogy idén szeptember 23-án két évfolyam kaphatta meg az aranydiplomáját,
  • az egyetem honlapján közzétettek egy felhívást arról, hogy várják az aranydiplomára jogosultak jelentkezését,
  • de „ötven-hatvan-hetven év távlatából” nehéz dolog a megfelelő dokumentumok felkutatása, így az erőfeszítéseik ellenére számos volt hallgatójukkal nem tudták felvenni a kapcsolatot,
  • mindenesetre Verebes Istvánt és Kern Andrást például elérték.

Leszögezték azt is, hogy az intézmény nem köteles aranydiploma-osztót szervezni, ők mégis megtették.

Cserhalmi korábban a Magyar Művészeti Akadémia tagja lett, székfoglaló beszédében szóba hozta a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításának ügyét, ahol szerinte az oktatás korábban „okos, értékes, érzéki, európai” volt, és támadta azt az érvelést, amely szerint az egyetemről nem hazafiak kerültek ki.

Az SZFE-ben felsőbb döntésre előbb kicserélődött az irányítás, majd emiatt az oktatói gárda. A hallgatók ezt az egyetemi szabadságuk elveszítésének élték meg, tüntettek, épületet foglaltak, sztrájkoltak. Az ügyről itt olvashatják korábbi cikkeinket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!