Cserhalmi György nem kapta meg aranydiplomáját az SZFE-től

2021. szeptember 28. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

Az SZFE modellváltását többször kritizáló színész, Cserhalmi György arról beszélt a Blikknek, hogy nem kapta meg aranydiplomáját intézményétől, hiába végzett 50 éve, 1971-ben.

„Én nem kaptam semmilyen levelet vagy meghívót. Se postai úton, se máshogy nem kerestek meg” – fogalmazott a színész. Az intézmény múlt hét csütörtökön osztotta ki az aranydiplomát, Cserhalmi volt osztálytársa, Maros Gábor a lapnak azt mondta, hiányolta is Cserhalmit az ünnepségről. Cserhalmi a lapnak azt mondta, nem is értesítették, hogy ilyen ceremónia lenne.

Kerestük az SZFE-t is, ők úgynevezett válaszukban azt mondták, olvassuk el a honlapjukat. Itt mindössze annyit írtak, hogy a rektorhelyettes, Novák Emil korábbi SZFE-hallgatóknak adott át okleveleket. Cserhalmi később az ATV-nek azt mondta, ha utólag megkapná a meghívót, már akkor sem venné át oklevelét.

Cserhalmi korábban a Magyar Művészeti Akadémia tagja lett, székfoglaló beszédében szóba hozta a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakításának ügyét, ahol szerinte az oktatás korábban „okos, értékes, érzéki, európai” volt, és támadta azt az érvelést, amely szerint az egyetemről nem hazafiak kerültek ki. Azt mondta, „egy olyan országban szeretne élni, ahol a politika nem téveszti össze magát a tízparancsolattal, ahol hihetünk magunkban és hisznek nekünk.” A székfoglalóban elhangzott általánosabb bírálat is a kormányzat irányába.

Az SZFE-ben felsőbb döntésre előbb kicserélődött az irányítás, majd emiatt az oktatói gárda. A hallgatók ezt az egyetemi szabadságuk elveszítésének élték meg, tüntettek, épületet foglaltak, sztrájkoltak. Az ügyről itt olvashatják korábbi cikkeinket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!