Tripla áron, de visszatérhet a kivérzett Zamárdiba a Balaton Sound

2021. szeptember 23. – 13:12

Tripla áron, de visszatérhet a kivérzett Zamárdiba a Balaton Sound
A Balaton Sound fesztivál felirata lebeg a Balaton felszínén – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 27-én dőlhet el a Balaton Sound sorsa, akkor szavaz ugyanis a zamárdi képviselő-testület a fesztivál visszaengedésének ügyéről, írja az MTI abból az apropóból, hogy szerdán összesítették a településen kiírt, a fesztiválról szóló népszavazás eredményét.

Csákovics Gyula, a település független polgármestere arról számolt be, hogy 2800 szavazásra jogosultnak több mint fele adta le voksát, és a szerdai összesítés szerint mintegy 80 százalékuk a Balaton Sound visszahozatalát szeretné. Az eredmény meglepte Csákovicsot, leginkább annak fényében, hogy két éve még erősen fesztiválellenes hangulat volt a településen.

Ennek ellenére nem szűntek meg a tárgyalások a Balaton Soundot rendező Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel, az elmúlt két év pedig bebizonyította, hogy egyfelől a településnek szüksége van a bevételekre, másfelől pedig a szervezők sem találtak olyan jó helyszínt, mint Zamárdi három kilométeres szabad partszakasza – mondta a polgármester.

A szavazás eredményében az is szerepet játszhatott, hogy a szervezők a korábbinál jóval magasabb, háromszoros összeget hajlandók fizetni Zamárdi városának. Ez a korábbi évi 55 millió forintos bérleti díj helyett 150 milliót, a 30 milliós strandrekultivációs összeg helyett pedig 90 millió forintot jelent. Változott az is, hogy a nulladik nappal együtt négynapos rendezvényt június végén, vagyis főszezonon kívül, és vasárnapot nem érintve szervezik meg a tervek szerint.

A másfél milliárd forintos költségvetésű Zamárdi a járvány miatt tavalyelőtt több mint félmilliárd forintos, tavaly négyszázmillió forintos bevételkiesést szenvedett el. Emiatt elmaradtak az utcafelújítások, fejlesztések.

Zamárdi és a Balaton Sound az elmúlt években fordulatokkal teli kapcsolatáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!