Másodszor lett női rendezőé az Arany Pálma, egy francia thrillert díjaztak a cannes-i filmfesztiválon

2021. július 17. – 22:26

frissítve

Másodszor lett női rendezőé az Arany Pálma, egy francia thrillert díjaztak a cannes-i filmfesztiválon
Julia Ducournau az Arany Pálmával – Fotó: John Macdougall / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Egy francia thriller, Julia Ducournau Titán című filmje nyerte az idei cannes-i filmfesztivál fődíját, az Arany Pálmát. A 37 éves Julia Ducournau a második női rendező az ausztrál Jane Campion után, aki a fesztivál 74 éves történetében átvehette az Arany Pálmát.

A díjátadót egy apró közjáték zavarta meg: az esemény elején Spike Lee, a zsűri elnöke véletlen elkotyogta, hogy ki fogja nyerni az Arany Pálmát, miközben a legjobb férfi alakításért díjat kellett volna átadniuk.

A versenyprogramban szerepelt Enyedi Ildikó A feleségem története című filmje is. Az első kritikák nem voltak oda érte, amit igencsak nehezményezett a magyar rendező.

További díjazottak:

  • A zsűri nagydíját megosztva a finn Juho Kuosmanen filmje, a Hatos fülke és az iráni Aszgar Farhadi Egy hős című alkotása kapta. A legjobb rendezés díját az Annette című angol nyelvű zenés film francia rendezőjének, Leos Carax-nak ítélte a zsűri.
  • A legjobb forgatókönyv díját Hamagucsi Rjuszuke japán rendező Drive My Car című alkotása kapta. A legjobb rövidfilmnek járó Arany Pálmával Yi Tang hongkongi rendező A világ minden hollója kisfilmjét díjazták.
  • A legjobb színésznő a norvég Renate Reinsve lett Joachim Trier A világ legrosszabb embere című filmjében nyújtott alakításáért, míg a legjobb férfi színésznek járó díjat az amerikai Caleb Landry Jones vehette át Justin Kurzel Nitram című filmjének főszerepéért. (MTI)

A Titán ősztől lesz látható a magyar mozikban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!