Emmy-díjra jelölték Rév Marcell operatőrt

2021. július 13. – 21:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Emmy-díjra jelölték Rév Marcellt az Eufória című sorozat operatőri munkájáért – derül ki az idei, 73. Emmy-díj jelöltjeit felsoroló listáról.

Az Emmy-díj az egyik legrangosabb elismerés, amit a televíziós produkciók számára osztanak ki az Egyesült Államokban. Az idei díjátadó ceremóniát szeptember 19-én tartják a Los Angeles-i Microsoft Színházban. A forgatókönyvírók, operatőrök, rendezők, jelmeztervezők és egyéb stábtagok díjait azonban egy nappal a színészek díjátadója előtt, a Primetime Creative Arts Emmy elnevezésű ünnepségen szokták átadni, így majd szeptember 18-án dől el, hogy Rév Marcell elnyeri-e az Emmy-díjat.

A Nemzetközi Televíziós Művészeti és Tudományos Akadémia (IATAS) kedden hirdette ki az idei Emmy-díj jelöltjeit, akik között ott van Rév Marcell operatőr, aki az Eufória sorozat egyik epizódjáért jelölték – írja a Filmhu.

Rév Marcell – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Rév Marcell – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Rév az HBO számára készített Eufória sorozat „Trouble Don't Last Always” című részéért jelölték a „Kiemelkedő operatőri munka egykamerás sorozat (egy órás)” kategóriában. Két éve Gera Marina írt történelmet, amikor 2019-ben első magyarként jelölt lett, majd meg is nyerte a Primetime Emmynél némileg kisebb jelentőségű Nemzetközi Emmy-díjat. Ő Szász Attila Örök tél című filmjébe nyújtott alakításáért kapta akkor a legjobb női főszereplőnek járó díjat.

Rév Marcell, a Fehér isten, a Jupiter holdja és a a Malcolm és Marie Sára Sándor-díjas operatőre, július elején beválasztották az Amerikai Filmtudományi és Filmművészeti Akadémia (AMPAS) tagjai közé, így ő is szavazhat arról, hogy ki kapja majd az Oscar-díjakat.

A cikk egy korábbi változatában azt írtuk, hogy Rév Marcell az első magyar alkotó, akit Emmy-díjra jelöltek. Ez nem igaz: Ragályi Elemért és Zsigmond Vilmos is megkapta a díjat korábban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!