Az alföldis darabot letiltó Vincze Balázs lett a Budapesti Operettszínház művészeti vezetője

2021. június 15. – 14:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Új tagokkal bővült a Budapesti Operettszínház vezetése – írja a hvg.hu azzal, hogy ezt Kiss-B. Atilla főigazgató jelentette be hétfőn, a színház sajtótájékoztatóján. Az ügyvezető igazgató Gulyás Richárd lett, a művészeti vezető pedig az a Vincze Balázs, aki a pécsi Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetőjeként azzal is bekerült a hírekbe, hogy kitiltotta a kormánykritikus Igenis, miniszterelnök úr! című darabot a Zsolnay-színházból, mert Alföldi Róbert játszott benne. Amikor erről döntés született, már meg volt hirdetve az előadás.

Vincze a 24.hu-nak adott interjújában akkor azt mondta, ez nem politikai döntés volt, hanem „(…) egy művészeti intézmény vezetőjeként átgondolt, és így meghozott döntés”, és „Alföldi a megítélésem szerint gyakran túllép a művészet keretein, aktivistaként működik.”

A balett-táncművész Vinczét 2019 novemberében aztán visszahívta pozíciójáról a pécsi közgyűlés, mert egy átvilágítás során ún. kötelességszegő magatartást tártak fel egy általa megkötött igen nagy összegű szerződéssel összefüggésben. A kötelességszegés az volt, hogy nem kért előzetes hozzájárulást az igen nagy összegű (209,6 millió forintos) szerződés megkötéséhez a közgyűléstől, pedig ezt kellett volna.

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy a hagyományos változat helyett Orbán János Dénes fordításában mutatják majd be a Hegedűs a háztetőn című musicalt. A hvg.hu felhívta a figyelmet arra is, hogy Orbán vezeti azt a nemzeti íróakadémiát, az Előretolt Helyőrséget, amit a kormány kiemelten támogatott az elmúlt években, de kapott már állami díjat vagy állami támogatást filmrendezésre is.

Kiss-B. Atilla főigazgató egyébként az SZFE új szenátusának is tagja, őt egyébként több operettszínházi munkatársa is szexuális zaklatással és verbális bántalmazás eltussolásával vádolta meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!