Komolyzene a Telexen: hangverseny a legnagyobb dunántúli zsinagógában

2021. június 3. – 16:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egykor a Dunántúl egyik legnépesebb zsidó közössége élt, már a 17. századtól, a ma nagyjából harmincezer lakosú Pápán. Nem csoda, hogy itt épült a vidéki Magyarország egyik legnagyobb – egyben a Dunántúl legnagyobb – zsinagógája. A neoklasszicista stílusú épületet 1846-ban adták át, és nagyjából száz évig, a második világháborús vészkorszakig szolgálta a pápai hitközséget. Az épület a második világháborúban súlyos károkat szenvedett, a nácik például istállónak használták egy időben, a zsidók deportálása után. Bár 1945-ben újjáavatták, miután a városba a vészkorszak idején haláltáborba küldött több mint 2500 zsidó lakosból nagyon kevés tért vissza, jórészt üresen, kihasználatlanul állt.

Kulturális hasznosítására számos ötlet volt, de pénz híján igazából semmi nem történt, az épület állaga folyamatosan romlott. Ebben a kísérteties, romos, elhagyatott környezetben látta meg a fantáziát a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, amely a romos, bezárt zsinagógában egy különleges koncertfilmet készített. A bécsi születésű, zsidó származása miatt a nácik zaklatása elől 1933-ban az Egyesült Államokba emigrált Arnold Schönberg 1899-ben komponált op. 4-es vonóshatosát adják elő (aminek vonószenekari változata 1917-ben keletkezett). A zenemű Megdicsőült éj néven ismert Richard Dehmel német költő azonos című, a komponálást ihlető verse nyomán.

A koncertfilm a klasszikus zenét és a költészetet ötvözve ezzel a verssel kezdődik, Pálos Hanna színész adja elő Lackfi János, a Telex tárcarovata állandó szerzőjének fordításában. Ezután kezdődik a zenekari program. A darabot a XX. század egyik emblematikus műalkotásaként emlegetik egyebek mellett a kivételesen személyes hang, a szinte mozdulatlan gyász és a szenvedélyes indulat kontrasztja, valamint a csaknem eszköztelen szakaszok és a bonyolult, zsúfolt formarészek váltakozása miatt.

Az előadó, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar 1977 óta koncertezik. Több mint negyven lemezfelvételt rögzítettek, 2001-ben megkapták Magyarország legrangosabb szakmai elismerését, a Bartók-Pásztori díjat, 2006-ban pedig az MTA Artisjus-díját. A zenekar koncertmestere a Liszt-díjas Pilz János, alapító művészeti vezetője Botvay Károly, a produkció rendezője Bekker Péter.

A koncertet ebben a lenti posztban lehet majd követni. Premier június 3-án, este hétkor! Ha a poszt alján az emlékeztető kérése gombra kattint, akkor a bemutató időpontjában kap egy értesítést a Facebooktól, nehogy lemaradjon az adásról!

Frissítés: A videó utólagos megtekintéséhez kattintson ide, vagy a kép alatti Megnézem most gombra!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!