8,5 milliárd dollárért vásárolta fel az Amazon az egyik leghíresebb hollywoodi stúdiót

2021. május 26. – 17:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amazon szerdán bejelentette, hogy megállapodást kötött az MGM Studios felvásárlásáról: a Variety cikke szerint az e-kereskedelmi és immár szórakoztatóipari óriás összesen 8,45 milliárd dollárt fizet az egyik leghíresebb hollywoodi filmstúdióért.

Az 1924-ben alapított Metro-Goldwyn-Mayer katalógusához több mint négyezer film és 17 ezer tévéműsor tartozik. Az MGM listáján megtaláljuk többek között a James Bond- és a Rocky-filmeket, a Rózsaszín párducot, a Robotzsarut, a Tizenkét dühös embert, a sorozatok közül pedig A szolgálólány meséjét, a Fargót és a Vikingeket is.

A közel százéves médiatársaság produkciói összesen több mint 180 Oscar- és több mint száz Emmy-díjat nyertek. A stúdiónak világszerte mintegy 800 alkalmazottja van. Az Amazon célja, hogy segítse megőrizni, illetve továbbfejleszteni az MGM örökségét és filmkatalógusát, húzták alá a közleményben.

A felvásárlás híre nem előzmény nélküli, a múlt héten már több portál, köztük a Telex is beszámolt róla, hogy ún. iparági pletykák szerint az Amazon tárgyalásokat folytat az MGM-mel, a James Bond-franchise jogaival is rendelkező stúdióért pedig akár 9 milliárd dollárt is kifizethet. A bejelentést később több amerikai lap is keddre jósolta.

A szerdán bejelentett felvásárlás az Amazon történetének eddigi második legnagyobb beruházása, a Whole Foods láncot 13,7 milliárd dollárért vették meg 2017-ben. Korábban más szórakoztatóipari óriások, például az Apple és a Netflix, is szemet vetettek az MGM-re, ám végül egyik esetben sem került sor tényleges felvásárlásra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!