Orbán korábbi videósa és az SZFE új rektorhelyettese is állami pénzt kap filmezésre

2021. április 12. – 18:01

Másolás

Vágólapra másolva

Több, a kormány szempontjából meglehetősen baráti alkotó is található azon a listán, ami a Nemzeti Filmintézet Televíziós Döntőbizottsága által odaítélt támogatásokról szól. A friss döntés értelmében 42 filmtervre – 7 kisjátékfilm, 15 ismeretterjesztő film, 9 animációs alkotás és 11 dokumentumfilm – összesen 502,8 millió forint támogatást nyújtanak.

A támogatottak között több olyan név is felbukkan, amivel nem is olyan rég még a Színház- és Filmművészeti Egyetem elleni harcban találkozhattuk. Dokumentumfilm-forgatásra kap támogatást az a Novák Emil, akit az SZFE modellváltása után az elsők között neveztek ki az egyetem új vezetőségébe, egyből rektorhelyettesnek. Novák Csontváry egyik festménye és a „nemzeti értékmentés” kapcsolatáról forgathat dokumentumfilmet Cédrusok címmel.

Dokumentumfilmre kap támogatást az a Baska Barbara is, akit nemrég neveztek ki tanárnak az SZFE-n, és aki korábban Orbán Viktor videósa volt. Ő Baska József festőművész életéről készít alkotást.

A támogatottak közé került a kormány által korábban milliárdokkal támogatott nemzeti íróakadémia, az Előretolt Helyőrség vezetője, Orbán János Dénes író-költő is. De szintén dokumentumfilmes támogatást nyert el az a Béli Ádám, akit alig egy hónapja neveztek ki a Petőfi Rádió és a Petőfi TV főszerkesztőjének.

via HVG

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!