Elfogadhatatlannak tartja a Klubrádió, hogy ideiglenesen a Spirit FM használhatja korábbi frekvenciájukat

2021. április 7. – 13:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jelenleg per zajlik a Klubrádió által egészen februárig használt 92,9 MHz-es frekvenciáért a rádió és az NMHH Médiatanácsa között, ám mivel a frekvencia azóta is kihasználatlan, a Spirit FM megpályázta az ideiglenes használatot, és meg is kapta azt októberig, miután lemondott a Budapest-Belváros FM 87,6 MHz frekvencia közösségi használatáról.

Az NMHH Médiatanácsának erről szóló döntésére reagált szerdán a Klubrádió. Mint írják, megütköztek a hír hallatán, és már csak a pereskedés miatt is elfogadhatatlannak tartják ezt az eljárást.

„Az ügy annál is gyanúsabb, mivel az NMHH Médiatanácsa saját maga nyilvánította már formailag is elfogadhatatlannak a Spirit FM-et üzemeltető csapat pályázatát a 92,9 MHz-es frekvenciára”

– írják. Ahogy azt a Media1 is írta a minap, a Klubrádió frekvenciáját megpályázta az ATV-csoporthoz tartozó Spirit FM is állandó használatra, de kizárták a pályázatból.

A Klubrádió felvetette a kérdésre, hogy vajon miért kapta meg most a frekvenciát átmeneti használatra a Spirit FM, „hacsak nem az ATV-csoport egyéb, a kormánynak tett szolgálatainak jutalmául kapta meg a perben álló frekvenciát”.

Azt írták, nem tartják meglepőnek a Médiatanács eljárását, az ATV-csoporté azonban számos kérdést vet fel. „(…) egyebek mellett a csoporthoz tartozó médiumok függetlenségével és elfogulatlanságával kapcsolatban. Ebben a helyzetben az ATV-csoport médiumai már csak nehezen vagy alig lesznek megkülönböztethetők a kormánypárti KESMA-csoport mintegy ötszáz darabos 'gyűjteményétől'” – fogalmaztak, és hozzátették: „A jogállam és a médiaszabadság lebontása a koronavírus járvány okozta válság alatt is zavartalanul folytatódik.” A rádió a történtek óta csak online folytathatja a sugárzást, adásaikat itt tudja hallgatni.

A Spirit FM is küldött közleményt, amiben azt írják, hogy „A Közösségi Rádiózásért Egyesület kérelmet adott be ideiglenes frekvencia használatért a Médiatanácshoz”, mivel a 92,9-en hetek óta nincs adás. „A Spirit FM azt szeretné, hogy a budapesti hallgatók ne maradjanak olyan rádió nélkül, ahol a többoldalú, kritikus gondolkodás teret kap, ezzel is biztosítva a nyilvánosság sokszínűségét. A rádió azzal, hogy az ideiglenes engedélyt megkapta, komoly anyagi terhet is vállal, köteles jelentős frekvencia díjat fizetni, mivel az engedélyt csak kereskedelmi rádióként kaphatja meg” – írták azzal, hogy a frekvencián több ismert műsorvezető, köztük Lampé Ágnes vagy Puzsér Róbert is hallható lesz.

Németh S. Szilárd, az ATV Zrt. vezérigazgatója és a Spirit FM rádiót működtető egyesület elnöke a Media1-nek nyilatkozott:

„Nem szeretnék beszállni a sárdobálásba, ezért csak annyit szeretnék reagálni a Klubrádió közleményére, hogy fontos időszak előtt áll Magyarország, hiszen hamarosan ellenzéki előválasztások majd országgyűlési választások lesznek, márpedig fontos, hogy ilyen helyzetben legyen egy olyan FM-frekvenciás rádió, ahol az ellenzéki vélemények is megjelenhetnek. Ha a Spirit FM nem kért volna ideiglenes frekvenciajogosultságot, akkor erre nem láttam volna más rádiós felületet.”

A Klubrádió frekvenciájának elvesztéséről ebben a cikkünkben olvashat bővebben. A rádió 92.9-en végigvitt utolsó napjáról itt láthatja videónkat.

A magyar média helyzetét ebben a videónkban mutattuk be részletesebben:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!