Mostani formájában megszűnik a POSZT-fesztivál

2021. március 3. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Eddigi formájában megszűnik a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) névre hallgató pécsi színházfesztivál – derül ki a Hvg360 cikkéből.

A POSZT nonprofit szervezőcégébe 2012-ben vásárolta be magát a Vidnyánszky Attila vezette Magyar Teátrum Társaság. Vidnyánszky korábban kritizálta a rendezvény irányvonalát, azt mondta: „az elmúlt tíz évben meglehetősen behatárolt ízlés, színházi és ideológiai irányvonal szerint válogatták a POSZT programját, amiből nagyon sokan kirekesztve érzik magukat.”

A közös munka sem volt konfliktusmentes, gyakran nem tudott megegyezni az MTT és az eredeti irányító Magyar Színházi Társaság. Utóbbi végül bedobta a törölközőt, és otthagyta a céget, ekkor már csak Vidnyánszkyék és Pécs városa volt tulajdonos, és szakmailag az MTT dominálta a fesztivál programját. Időközben azonban ellenzéki lett Pécs vezetése, és úgy tűnik, így már nem megy az együttműködés: Pécs mostani polgármestere, Péterffy Attila a HVG-nek elmondta, hogy a kisebbségi tulajdonos, vagyis Vidnyánszkyék a két héttel ezelőtti taggyűlésen kezdeményezték a cég megszüntetését.

Az MTT titkára, Szabó László szerint ugyanakkor közösen döntöttek a megszüntetésről, mert a POSZT „elfáradt”. Korábban felmerült, hogy a POSZT vándorfesztivál legyen, de egyelőre nincs kiforrott terv a folytatásról. „Az biztos, hogy ebben a formában megszűnik a POSZT, ahogy az is, hogy szükség van hasonlóra” – nyilatkozta Szabó. Péterffy viszont azt mondta a lapnak, ők nem akarják elengedni a fesztivált, vételi ajánlatot tesznek az MTT részére a cégben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!