Filmintézeti támogatás a Hofi-filmnek Mundruczónak és Vajna Tímea barátnőjének

2021. február 23. – 13:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyilvánosságra került a Nemzeti Filmintézet legfrissebb támogatási listája, amely szerint többek között Mundruczó Kornél új filmje, az Evolúció, egy Hofi-film, valamint Vajna Tímea barátnője filmjének forgatókönyve kap támogatást.

A lista szerint a legnagyobb összeget – 150 millió forintos gyártási támogatást – Mundruczó Kornél filmrendező kapja Evolúció című filméhez. A film alapjául szolgáló színdarabot is Mundruczó rendezte korábban.

A Színház.hu szerint az Evolúció valódi pszichológiai mélységgel ábrázolja a holokauszt három generáción – az áldozat, annak gyermeke és unokája – átívelő hatását. Alapja az újra és újra visszatérő, filmzeneként használt Ligeti György-féle Requiem. Az erősen stilizált, komor első részben a holokauszt gázkamrájának takarítói csecsemőt találnak. A rendezés három idősíkot ölel fel: a múlt irtózatával való találkozást, a jelen traumatizált csendjét és egy jövőbeli világról szóló sejtelmet, amelyben a mesterséges intelligencia – látszólag ártatlan módon – nem hagy már teret sem az emlékezésre, sem a megszólalásra.

Az NFI a többi között támogatja Somogyi György és Szélesi Sándor írók és Dombrovszky Linda rendező produkcióját: 4 millió forintból fejlesztik a Für Elise forgatókönyvét Szabó Magda életében megjelent utolsó regénye alapján, írja a Hvg.hu. Második szakaszába lép a Hofi című film fejlesztése is, amelyet 2 millió forinttal támogat a Filmintézet. A legendás humoristáról és kollégájáról, Komlós Jánosról szóló filmet Petrik András és Horváth Áron írják, rendezője Tóth Barnabás.

Hofi a a Magyar Rádió stúdiójában – Szalay Zoltán / Fortepan
Hofi a a Magyar Rádió stúdiójában – Szalay Zoltán / Fortepan

Elfogadták és lezárták a Ne szólj hozzám című film forgatókönyvét is, ami 2 millió forintos támogatást kapott. Mint arról beszámoltunk, azt a pályázatot a Close-up Kft. adta be, aminek tulajdonosa Sárosi Mónika.

Ő az, aki a sajtóban pár éve csak Vajna Tímea barátnőjeként jelent meg, akkor még egy másik, több tízmilliós nyereségű cége kapcsán, amivel egy 674 milliós állami megbízás is az ölébe pottyant. Sárosi egyébként 2016-ig Vajna Tímea üzlettársa is volt annak szépségversenyes cégében. A Close-up nem először kap támogatást az NFI-től, az idén támogatott forgatókönyv első változatára pedig 2 millió forintot szánt az intézet. A forgatókönyvet Habony Mária írja majd, a film leendő producere pedig Sárosi lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!