Kibontatta a szépségszalon falát a műgyűjtő, aki megvette Banksy egyik alkotását

2021. február 17. – 17:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A legismertebb brit graffitiművész, Banksy tavaly októberben egy bicikligumival hulahoppozó kislányt festett egy nottinghami szépségszalon falára. Az alkotás az előtte álló oszlophoz láncolt biciklironccsal volt teljes, ám nem sokkal később valaki eltüntette az összetört, hiányzó kerekű bringát. Sokáig nem kellett bánkódni a hiánya miatt, az alkotást hamar „restaurálták”, ha nem is az eredetit, de egy másik, szintén hátsó kerék nélküli bringát láncoltak az oszlophoz.

Most szerda reggel nem a bringa tűnt el újra, hanem a téglafalat bontották ki, amelyet egy műgyűjtő vásárolt meg. John Brandler galériatulajdonos a BBC-nek azt mondta, hat számjegyű összeget (fontban) fizetett a faldarabért, amelyet majd ki akar állíttatni egy múzeumban. Brandler szerint ezzel még időben megóvta a műalkotást, mielőtt a nedvesség kárt okozott volna benne. A nottinghami városi tanács korábban egy plexilemezzel fedte be a falat.

A tanács tagjai nem igazán örültek, hogy elszállították az alkotást Nottinghamből. „Bár tiszteletben tartjuk, hogy ez a bérbeadó magándöntése volt, nagy kárnak tartjuk, hogy Nottingham elvesztette ezt a Banksy-művet, és reméljük, hogy ez a jövőben sem akadályozza meg a művész visszatérését a városba” – mondta a tanács szóvivője.

Az épületet bérlő Surinder Kaur azt mondta, nem tudott erről az akcióról, senki sem tájékoztatta, hogy elbontják a fal egy részét. A Nottingham Post arról számolt be, hogy a névtelenül nyilatkozó tulajdonosok korábban több jótékonysági szervezetnek is próbálták felajánlani a műalkotást, de ezek nem vezettek eredménye, így végül Brandlernek adták el. Az újság szerint azt mondták: „Mivel nem tudtuk felajánlani a műalkotást, a bevételt inkább privát módon adományozzuk el.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!