Miért tűntek el Kepes András könyvei a boltokból?

Legfontosabb

2021. január 29. – 13:41

frissítve

Miért tűntek el Kepes András könyvei a boltokból?
Fotó: Kepes András Könyvei / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

A Libri kiadó egyik alapítója és eddigi ügyvezetője, Halmos Ádám december végén távozott a cégtől, és új kiadót gründolt Büchler András volt pr-igazgatóval. Az Open Books indulását pénteken be is jelentették. Több eddig libris szerző is velük tart, köztük Kepes András. Sokan ezzel magyarázzák, hogy Kepes legutóbbi könyve eltűnt a boltokból. A Libri szerint „technikai és gyártásai okai” vannak annak, hogy Kepes könyve csak e-könyvként kapható. Egy másik kötettel hasonló furcsaságok történtek.

Csütörtök délután furcsa poszt jelent meg Kepes András hivatalos Facebook-oldalán, ami így kezdődött: „A Libri-Bookline arra kért, töröljem a velük kapcsolatos két posztomat”. Ezt meg is tette, de a posztot addigra elolvasóktól úgy tudjuk: Kepes korábban, egy törölt posztban azt tette szóvá, hogy miért tűnt el a könyvesboltok kínálatából Edith Eva Eger egy könyve.

Az egyik legismertebb magyar származású auschwitzi túlélő kötete azóta is csak ekönyvként kapható – miközben a Bookline decemberi toplistájának ez volt az egyik dobogósa. Azon a decemberi listán az első helyezett pedig egy múlt év végén megjelent Kepes-könyv volt (A boldog hülye és az okos depressziós), amely időközben nyomtatott formában szintén elérhetetlenné vált a nagyobb könyvkereskedelmi láncok webshopjaiban, és szintén csak e-könyvként kapható.

Kepesnek 2016 óta jelennek meg könyvei a Librinél: a korábban még az Ulpius Háznál kiadott Tövispuszta átdolgozott kiadása mellett 2016-ban a Világkép (majd ennek bővített kiadása egy évvel később), 2018-ban az Istenek és emberek, míg legutóbb a már említett A boldog hülye és az okos depressziós.

Az eset miatt pénteken megkerestük a Librit is. A kiadó írásos nyilatkozatot adott ki, ami így kezdődik: „Figyelemmel Kepes András saját, valamint Edith Eva Eger szerző vonatkozásában tegnapi napon közölt Facebook bejegyzéseiben megjelent, valamint erre tekintettel a témában a sajtóban is napvilágot látott híresztelésekre, a Libri üzleti partnerei – így különösen szerzői – üzleti érdekeinek szem előtt tartása, illetve megóvása mellett a Librinek nincs jogi lehetősége, hogy az ügyben konkrét tájékoztatást adjon.”

A nyilatkozat kitér arra, hogy „jelenleg a Libri könyvesboltok hálózatában a két szerző minden műve elérhető, A döntés e-könyv, Az ajándék print és e-könyv formájában is, A boldog hülye és az okos depressziós pedig e-könyv formájában megvásárolható.” (Ehhez hozzátartozik ugyanakkor, hogy a magyar könyvpiacon az e-könyvek forgalma elenyészőnek mondható, nagyjából 2%-os részesedésű.) Arról, hogy print formában miért nem kaphatók most az említett könyvek, annyit írnak:

„Pusztán technikai, illetve gyártási okok miatt fordulhat elő az, hogy egy-egy könyv nem kapható rövid ideig,

de még ebben az átmeneti helyzetben is előrendelhető, és amint a készlet rendelkezésre áll, a Libri hálózatában minden érdeklődő számára elérhető lesz.”

A nyilatkozatnak azonban az utolsó mondatai az igazán figyelemreméltóak, ebben azt írják, hogy „amennyiben valamely szerző saját kezdeményezése alapján nem kíván a Libri kiadóval a továbbiakban együttműködni, ezt tiszteletben tartva, a könyveket addig megjelentető Libri kiadónak nincs további joga kiadni a műveket.

Ilyen esetekben a Libri kiadó a meglévő készleteket optimalizálja annak érdekében, hogy a szükségszerű átmenet minden esetben tiszta és egyszerű lehessen.”

Mindezzel a kiadó azt sugallta, hogy egyes szerzők távozhatnak a Libritől – ami egybeesett lapunk korábbi értesüléseivel.

Helyreigazítás

Cikkünk korábbi változatásban tévesen állítottuk, hogy a Mathias Corvinus Collegiumnak a tavalyi tulajdonosváltás következtében 25,4%-os részesedése lett a Libri-Bookline csoportban.

Tévesen állítottuk továbbá, hogy a tavalyi Mathias Corvinus Collegium tulajdonosváltást követően a Libri Könyvkiadó Kft-nél is változások történtek az elmúlt év végén.

Tévesen állítottuk továbbá, hogy a korábbi kisebbségi tulajdonos Spéder által kiharcolt vétójogok miatt a Libriben a döntések közül nagyon sokat csak 75 százalékos többséggel lehet meghozni.

Tévesen állítottuk azt is, hogy Büchler András „elmegy a Libri Könyvkiadó Kft.-től”, mivel Büchler András 2020. szeptember 30. óta nem a Libri Könyvkiadó Kft. alkalmazottja.

A cikk szövege is frissült azzal, hogy korábbi téves állításainkat a cikkből töröltük, illetve korrigáltuk.

A Libri Könyvkiadó Kft.-től december 21-én távozott az a Halmos Ádám, aki 2011 nyarán a Libri egyik alapítója, később társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója volt.

Halmos részesedése, amit 2013 áprilisa óta a többségi tulajdonában álló Open Book Invest Kft.-n keresztül gyakorolt, szintén megszűnt a Libri Könyvkiadóban, tulajdonrészét az a Libri Könyvkereskedelmi Kft. vette meg (az összefonódást november 10-én jelentették be a Gazdasági Versenyhivatalnak), amelynek 2017 óta a Libri-Bookline Zrt. a tulajdonosa.

Halmos az értesüléseink szerint a távozásakor jelezte, hogy a kiadói tevékenységet folytatni kívánja. Ennek jele, hogy az Open Book Invest Kft.-nek idén január 5-én vezető tisztségviselője is lett. Szintén távozott a kiadótól Büchler András addigi pr-igazgató.

Halmost több formában is próbáltuk elérni, de nem reagált megkeresésünkre. Büchlert viszont sikerült telefonon elérnünk. Ő szűkszavúan csak annyit közölt – amivel megerősítette, hogy szintén otthagyja a Librit –, hogy a távozásakor szigorú nyilatkozattételi stopot írt alá, ennek értelmében semmit nem mondhat a kiadóval kapcsolatos kérdésekről.

Az új kiadó indulását ráadásul pénteken, nem sokkal cikkünk megjelenése előtt Halmosék meg is erősítették. A kiadónak három alapítója van, Halmos, Büchler és az a Tesfay Sába, aki az Open Books Invest Kft.-ben 2012 óta vezető tisztségviselő. A társaságnak Halmos mellett a Bőhm Viktor Zsolt tulajdonában álló WCA Tanácsadó Kft. a tulajdonosa.

„Open Books néven új kiadói műhely indul Magyarországon azzal a céllal, hogy tartalmas, igényes és elgondolkodtató műveket jelentessen meg” – írják az Open Books Facebook-oldalán megjelent posztban. Február 1-je után többek között „Barabási Albert-László, Csányi Vilmos, Edith Eva Eger, Gárdos Péter, Kepes András, dr. Máté Gábor, Rubik Ernő vagy Philip Zimbardo” műveit fogják kiadni, derül ki a bejegyzésből. Hogy a szerzők közül a Librinél Kepes és Eger könyvein túl mások kiadványaival is vannak-e vagy várhatók-e „technikai és gyártási” nehézségek vagy „készletoptimalizáció”, azt egyelőre nem tudjuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!