Az SZFE egyik tanára azt állítja, egy közleményből tudta meg, hogy új osztályt vállalna

2021. január 28. – 18:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pálfi Szabolcs közleményben állítja: nem igaz a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem új vezetése által terjesztett hír, amely szerint a látványtervező mesterképzés egyik osztályfőnöke lesz.

Az intézmény csütörtökön jelentette be azoknak az oktatóknak a listáját, akik a Vidnyánszky Attila vezette egyetemen fognak tanítani. Ahogy korábban írtuk, Koltai Lajos, az Oscar-díjas Mephisto operatőre például a filmrendező mesterképzés osztályvezetője lesz, míg a filmrendező osztályt András Ferenc, a Veri az ördög a feleségét rendezője fogja irányítani. A közleményben Pálfi Szabolcs neve is szerepelt, aki a közlés szerint a látványtervező művész mesterképzés osztályfőnöke lesz. Csakhogy Pálfi azt állítja: neki erről fogalma sem volt.

„A SZFE új vezetése MTI-hez ma eljuttatott közleményéből értesültem arról, hogy a 2021/2022-es tanévben az újonnan induló látványtervezés osztály egyik vezetője leszek” – írja Pálfi a Független Szabad Egyetem Facebook-oldalon csütörtök délután megjelent bejegyzésben.

Tekintettel arra, hogy minderről az SZFE új vezetése engem kizárólag e közlemény útján értesített, kénytelen vagyok én is közlemény útján helyreigazítást kérni. Mint ez SZFE oktatója, egyszer valóban egyeztettem Sára Balázzsal, az újonnan kinevezett intézetvezetővel, de csak és kizárólag a jelenlegi osztályaim II. félévi órarendjéről és jövőjéről. Új osztály indítása nem került szóba, és mint azt korábban is jeleztem – 2020. december 22-én megjelent –, új osztály vezetését nem is vállalom

– áll a csütörtöki közleményben.

Pálfi közlésére hamarosan az egyetem is reagált. Szarka Gábor, az SZFE kancellárja ismét az MTI-vel közölte: értetlenül állnak Pálfi Szabolcs bejelentése előtt, ő ugyanis jelenleg is az egyetem főállású oktatója, egyetemi tanársegéd.

Hozzátette: sok neves szakembert kértek fel újonnan oktatásra, de mivel Pálfi Szabolcs jelenleg is az SZFE szerződéssel rendelkező munkatársa, így esetében automatikusnak tekintették, hogy szeptembertől új osztállyal folytatja eddigi munkáját.

Pálfi Szabolcs erre a nyilatkozatra egyelőre nem reagált.

FRISSÍTÉS (20:47): Noha az egyetem MTI által lehozott közleménye a látványtervezők másik osztályvezetőjeként Esztán Mónikát nevezte meg („A látványtervező művész mesterképzés osztályfőnökei Esztán Mónika és Pálfi Szabolcs látványtervezők lesznek.”), ő azonban csütörtök este a Telexnek küldött közleményében kijelentette: nem fogja a most induló látványosztályt vezetni a SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetében.

Esztán Mónika a Telexnek úgy fogalmazott: „Ugyan felkért Sára Balázs – egy telefon beszélgetésünk volt a cikk megjelenése előttig – és bármennyire is szerettem volna vinni a látvány osztályt (tíz éve tanítok az SZFE-n, az összes eddigi látványtervezőknek oktattam, abból írtam a doktori dolgozatomat Rajk László témavezető mellett, hogyan lehet a látványtervezést egyetemi szinten tanítani), ez a jelenlegi pillanatban nem ilyen egyszerű kérdés. Az egyetemi oktatás egy csapatmunka. Részemről csak akkor lehetne róla szó, hogy vigyem a látvány osztályt, ha adottak lennének a feltételek (és itt nem falfestésről van szó) ahhoz, hogy a jelenlegi látvány osztály teljes tanári kara, akik biztosítják a magas szintű oktatást – elvállalják.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!