Meghalt Börcsök Enikő

2021. január 28. – 11:48

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elhunyt 53 éves korában Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész – tudatta csütörtökön a Vígszínház az MTI-vel.

A közlemény szerint Börcsök Enikőt hosszú, súlyos betegség után csütörtök hajnalban érte a halál. A színművészt a Vígszínház saját halottjának tekinti.

Börcsök Enikő 1968. január 28-án született Mezőtúron. 1994 óta volt a Vígszínház tagja és vezető színésznője.

A magyar színház- és filmművészet kategóriában Prima Primissima díjra jelölt Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színésznő Budapesten 2015. november 4-én. Fotó: Czimbal Gyula/MTI
A magyar színház- és filmművészet kategóriában Prima Primissima díjra jelölt Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színésznő Budapesten 2015. november 4-én. Fotó: Czimbal Gyula/MTI

Mint a Vígszínház közleményében írta, sugárzó tehetségét számtalan színházi és filmes szerepben láthatta a közönség. Legendás alakítások sora fűződik nevéhez, melyekben megmutatta drámai erejét, páratlan humorát, élet- és játékszeretetét.

„Igazi társulati és közösségi ember volt, rendkívüli személyisége, melegszívűsége, segítőkészsége, nyitottsága, csillapíthatatlan energiája és tenni akarása pótolhatatlan űrt hagy maga után”.

Börcsök Enikő 1987–1991 között végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Marton László osztályában. 1991–1994 között a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja, 1994 ősze óta a Vígszínház tagja volt. Közismertté a Melodráma (1991) című filmben történt bemutatkozása tette. Közel száz színházi előadás és két tucat film-, illetve tévészerep köthető a nevéhez. Az utóbbi években rendezőként is letette névjegyét, emellett pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója, egyik osztályvezető tanára volt.

A Paszport című filmben nyújtott alakításáért 2001-ben a 32. Magyar Filmszemle Legjobb Női Alakítás díját kapta. A 2005-ös V. POSZT-on a Legjobb Női Főszereplő díját nyerte el Scribe Adrienne című darabjában nyújtott alakításáért, ugyanezen évben Érdemes művésszé választották. 2007-ben a Happy Art Fesztivál Colombina-díját kapta a Legjobb Női Alakításért, valamint neki ítélték a Roboz Imre-díjat is. A 2009-es IX. POSZT-on a Legjobb Női Epizódszereplőnek választották Tracy Letts Augusztus Oklahomában című darabjában nyújtott kiemelkedő játékáért. Ugyanez az alakítás hozta meg számára a 2008/2009-es Színikritikusok Díját is.

Gyertyák a Vígszínház bejáratánál – Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Telex
Gyertyák a Vígszínház bejáratánál – Fotó: Tóth-Szenesi Attila / Telex

1998-ban Jászai Mari-díjat kapott. 2013-ban kiemelkedő közösségi- és művészi munkájáért Budapestért díjat kapott, 2015-től örökös tag a Halhatatlanok Társulatában, valamint ugyanezen évben megkapta a Prima díjat, illetve a legjobb női epizódalakítás díját a Magyar Filmkritikusoktól a Szerdai gyerekben játszott szerepéért. 2018-ban elnyerte a Kiváló művész címet.

Két vesetranszplantáción esett át egy autoimmun betegség miatt, az elsőn 1997-ben. Azóta a Nemzeti Vese Program nagyköveteként dolgozott.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!