Kásler Miklós döntése nyomán megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

2021. január 15. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Legkésőbb május 31-ével megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar, legalábbis erről kaptak hivatalos értesítést tavaly év végén, pontosabban december 23-án a zenekar tagjai, írja a Zene-Kar.hu. A portál Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének az alapítói nyilatkozatában foglalt jogköreiből fakadó döntésére hivatkozik.

Arra is emlékeztetnek, a Duna Szimfonikusok 2020-ban ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját, ám a zenekar sorsa már legalább húsz éve bizonytalan, főként miután az együttesnek ki kellett költöznie a Duna Palotából, ahol addig próbáikat és előadásaikat tartották. A Duna Szimfonikus Zenekar eredetileg a Belügyminisztériumhoz tartozott, onnan pár éve az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásába került, az Emmi pedig egy ideig a MÁV Szimfonikusokkal vonta volna össze azt, ám a tervet végül elvetették.

A Zene-kar.hu azt is írta, annyit felajánlottak a Duna Szimfonikusoknak, hogy ha egyesületként folytatják a munkát, az állami támogatásukat, azaz évi 150 millió forintot továbbra is megkapnak, a hangszerparkot pedig nekik ajándékozná az állami vagyonkezelő. Csakhogy ez az összeg még nem lenne elég arra, hogy a zenekar negyvenöt zenészének megmaradjon a főállása, hiszen a Duna Palotából való kiköltöztetésük miatt próbatermet és hangversenyhelyszínt kellene bérelni, amivel együtt a bérekre már nem maradna elég forrás. A zenekar mindennek ellenére megpróbál együtt maradni.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!