Kásler Miklós döntése nyomán megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar

2021. január 15. – 15:49

Másolás

Vágólapra másolva

Legkésőbb május 31-ével megszűnhet a Duna Szimfonikus Zenekar, legalábbis erről kaptak hivatalos értesítést tavaly év végén, pontosabban december 23-án a zenekar tagjai, írja a Zene-Kar.hu. A portál Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének az alapítói nyilatkozatában foglalt jogköreiből fakadó döntésére hivatkozik.

Arra is emlékeztetnek, a Duna Szimfonikusok 2020-ban ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját, ám a zenekar sorsa már legalább húsz éve bizonytalan, főként miután az együttesnek ki kellett költöznie a Duna Palotából, ahol addig próbáikat és előadásaikat tartották. A Duna Szimfonikus Zenekar eredetileg a Belügyminisztériumhoz tartozott, onnan pár éve az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásába került, az Emmi pedig egy ideig a MÁV Szimfonikusokkal vonta volna össze azt, ám a tervet végül elvetették.

A Zene-kar.hu azt is írta, annyit felajánlottak a Duna Szimfonikusoknak, hogy ha egyesületként folytatják a munkát, az állami támogatásukat, azaz évi 150 millió forintot továbbra is megkapnak, a hangszerparkot pedig nekik ajándékozná az állami vagyonkezelő. Csakhogy ez az összeg még nem lenne elég arra, hogy a zenekar negyvenöt zenészének megmaradjon a főállása, hiszen a Duna Palotából való kiköltöztetésük miatt próbatermet és hangversenyhelyszínt kellene bérelni, amivel együtt a bérekre már nem maradna elég forrás. A zenekar mindennek ellenére megpróbál együtt maradni.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass