Most akkor tilos vagy nem Tilos az Á?

2021. január 14. – 21:14

frissítve

Most akkor tilos vagy nem Tilos az Á?
Fotó: Tilos az Á / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Bejárta a magyar sajtót az a szerdai hír, hogy több mint 25 év után újranyit a Tilos az Á, a rendszerváltás utáni évek kultikus budapesti klubja, méghozzá az eredeti helyén, a józsefvárosi Mikszáth Kálmán téren, ahol eddig a Zappa Bistro működött.

A bejelentésből kiderült, hogy a Mikszáth Kálmán tér 2. szám alatt található, az elmúlt években Zappa Bistro néven működő (a pincehelyiségben pedig Trafik Klub néven tartottak koncerteket) épületben. Ez az az épület, ahol 1990 és 1995 között működött a legendás Tilos az Á underground klub, a baloldali és liberális értelmiség központja, előtte pedig a Bakony étterem üzemelt, ahol 1988-ban az SZDSZ elődje, a Szabad Kezdeményezések Hálózata tartott üléseket, majd 1989-ben a Fidesz budapesti szervezete is.

A Tilos az Á-t (a nevet a Micimackóból vették) 1989 szilveszterén nyitotta meg Németh Vladimir „Vova”. A klub később azért is kapta a Zappa Bistro nevet, mert amikor bulit szerveztek 1991-ben annak örömére, hogy az oroszok kivonultak az országból, a főpolgármester által szervezett zártkörű bulin Frank Zappa, a legendás amerikai gitáros is fellépett. De nemcsak Zappa, hanem

a fél magyar underground megfordult a '90-es években a klub pincéjében a Quimbytől a Kispál és a Borzon át a Korai Örömig.

Ezen kívül itt kezdte el sugárzását még kalózadóként a Tilos Rádió, itt alakult a TÁP Színház, a klub törzsvendégei közül sokan pedig a Magyar Narancs munkatársai lettek később, de Németh Vova is beszállt a rövid ideig működő Rádió C alapításába. A Tilos az Á-t végül 1995-ben hatóságilag zárták be, és csak 2003-ban vette fel Frank Zappa nevét.

Itt található a város egyetlen mulatóhelyen lévő védett falfestménye, egy hatalmas, térhatású utcakép – Fotó: Zappa Bistro / Facebook
Itt található a város egyetlen mulatóhelyen lévő védett falfestménye, egy hatalmas, térhatású utcakép – Fotó: Zappa Bistro / Facebook

A klubot újranyitó tulajdonosok között számos olyan név található, akik vagy a kilencvenes évek közösségéhez kapcsolódnak, vagy az elmúlt évtizedekben maguk is különböző klubok üzemeltetésével foglalkoztak.

– Györkefalvi Péter az Instant egyik tulajdonosa, ami pár éve költözött el a Nagymező utcából az Akácfa utcába, ahol a Fogasházzal egyesülve hoztak létre új klubkomplexumot.

– Kováts Péter a Király utcai Kuplung alapítója és tulajdonosa volt,

– míg Pálffy András a Zöld Pardont alapította és vitte évekig, és az ő nevéhez fűződik a Budapest Park elindítása is.

– Somogyi Zoltán pedig a kilencvenes években az SZDSZ tagja volt, majd onnan kilépve megalapította a Political Capital tanácsadó céget.

Ami összeköti a tulajdonosokat, hogy az említett klubok nagy része megszűnt vagy átalakult az elmúlt években.

A sokáig a Nagymező utcában működő Instantnak azért is kellett költöznie, mert a helyére Tiborcz Istvánnak, Orbán Viktor vejének az üzlettársa épített hétszintes hotelt. A Kuplungnak 2018-ban kellett bezárnia, mert ott meg luxuslakásokat építenek, de a Zöld Pardont is bezárták és lebontották 2011-ben, és ugyan egy ideig a Lágymányosi-híd budai hídfőjénél működött tovább a klub, de végül azt az utóbbi helyszínt átvette a Barba Negra.

Az alapító nem örül

Szintén érdekesség még, hogy az elmúlt években egyébként nem ez az első próbálkozás, hogy a Tilos az Á nevét vagy hagyatékát tovább vigyék máshol, másként, kicsit más néven. Korábban működött egy Szabad az Á nevű hely a Klauzál utcában a VII. kerületben, illetve egy Kis Á nevű kocsma is az V. kerületi Irányi utcában.

Már egyik hely sem üzemel, de úgy tudjuk, hogy mindkét hely üzemeltetői az egykori Tilos az Á-s közösségből kerültek ki, és annak idején Németh Vova áldását is megkapták a névhasználatra. A Szabad az Á Facebook-oldalán például még most egy Tilos az Á feliratú tábla látszik coverfotóként.

A Tilos az Á Facebook-csoportnak több mint kétezer tagja van Facebookon, és láthatóan megosztotta a közösséget a hír, hogy a klub újra ezen a néven nyílik meg ugyanazon a helyen, méghozzá Németh Vova közreműködése nélkül. Meg is kerestük a Tilos az Á újranyitásával kapcsolatban Némethet, az eredeti Tilos az Á alapítóját is.

Németh Vladimir (Vova), a Tilos az Á alapítója, háttérben a Citadellával 1988-ban – Fotó: Vova / Fortepan
Németh Vladimir (Vova), a Tilos az Á alapítója, háttérben a Citadellával 1988-ban – Fotó: Vova / Fortepan

Németh a Telexnek elmondta, hogy az új tulajdonosok keresték, és le is ültek vele tárgyalni, de már akkor is jelezte, hogy nem örül az ötletnek és nem támogatja. Ő maga is többször dolgozott a klub bezárása óta a vendéglátásban, de szándékosan nem akarta ezt a nevet használni, mert azt szerinte úgy kell hagyni, ahogy van.

Azt is elmondta, hogy a hír megjelenése óta záporoznak a lájkok a Tilos az Á Facebookjára, azonban sem az oldalt, sem a Tilos az Á honlapját nem fogja odaadni az új tulajdonosoknak, akiknek szerinte fogalmuk sincs arról, mit képviselt annak idején a klub, valószínűleg nem is voltak ott akkoriban.

„Szerinted van fogalmuk arról, hogy annak idején miért nem lehetett például Coca-Colát vagy Marlborót kapni a Tilos az Á-ban?”

– teszi fel a költői kérdést Németh, de hozzáteszi, hogy mivel nincs levédve a Tilos az Á név, így igazából bárki használhatja. „Viszont már most, és valószínűleg a jövőben is engem fognak keresni a klubbal kapcsolatban, mert mindenki velem azonosítja. Nekem viszont ehhez a mostanihoz semmi közöm, és nem is örülök neki” – nyilatkozta a Telexnek. Németh azt is elmondta, hogy az új tulajdonosok közül Somogyi Zoltán kereste meg.

Bevonják a közösséget a tervezésbe

Somogyi megkeresésünkre elmondta, hogy valóban tárgyalt Németh Vovával, illetve többször is kereste a Tilos az Á-val kapcsolatban. A beszélgetések során úgy tűnt, hogy Németh nem érdeklődik a téma iránt, és úgy váltak el, hogy részéről az is rendben van, ha Tilos az Á néven újra megnyit az eredeti helyén a klub. Hozzátette, hogy mindannyian nagy tisztelői a Tilos az Á hagyatékának, és az egykori klub szellemiségének megfelelő kulturális helyet akarnak létrehozni. Méghozzá úgy, hogy a máig összetartó közösséget is bevonják, mivel a Tilos az Á-nak egy ma is aktív több ezer fős Facebook-csoportja van, akik Somogyi szerint ugyanúgy részt vehetnek majd az új klubbal kapcsolatos kérdések és ötletek megvitatásában, mint az új tulajdonosok.

A Tilos az Á Bisztró nevet egyébként az akkori tulajdonosok – akik közül többen is benne vannak az új tulajdonosi körben – már 2019 szeptemberében levédették, és már zajlanak a munkálatok a Mikszáth téri helyszínen.

Somogyi egyébként egy közleményt is posztolt a Tilos az Á belső Facebook-csoportjába, amelyet aláírt az összes tulajdonos.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a Tilos az Á kulturális örökségünk része, sokunk életének egy kisebb-nagyobb darabja, és ennek megfelelően a legnagyobb tisztelettel szeretnénk megemlékezni erről. Itt nem egy jogi, hanem egy annál sokkal fontosabb morális kérdésről van szó, emiatt is kerestük meg Vovát az elképzelésünkkel, aki előzetesen nem határolódott el az ötletünktől. Reméljük, elhiszitek nekünk, hogy mi is sokat beszélgettünk arról, mi a helyes megközelítés és arra jutottunk, hogy bármilyen változtatás az eredeti néven, ami jelzi a folytonosság hiányát, illetve azt, hogy ez már nem lehet ugyanaz, rossz ízű lenne.

– írja Somogyi, aki a bejegyzése végén megkéri a közösséget, hogy amolyan fórumszerűen tegyenek javaslatok azzal kapcsolatban, hogy mi lenne a legmegfelelőbb név a Zappa helyén létrejövő új klubnak.

szeretnénk megkérni Benneteket, hogy ha van kedvetek, tegyetek ezen a fórumon javaslatot, hogy milyen elnevezéssel lehetne a legközérthetőbben és legtisztességesebb szemléletmóddal jelezni, hogy az eredeti helyen újra nyíló bár/bisztró/klub megemlékezni kíván egy régen volt emblematikus helyről és közösségről.

A bejelentés szerint a Tilos az Á akkor nyit, amikor a Covid-járvány után leggyorsabban lehetséges, vagyis egyelőre pontos dátumot nem lehet tudni.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!