Huszonhat év után eredeti helyén nyit újra a Tilos az Á

2021. január 13. – 13:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1990 és 1995 között, a hatósági bezáratásig működött Budapesten, a Mikszáth Kálmán tér 2. alatt a Tilos az Á, a rendszerváltás időszakában a magyar underground egyik legfontosabb szórakozóhelye. Működése alatt többször is razziáztak ott a rendőrök, miután a médiában is többször érte támadás a helyet.

A Tilos az Á zárt Facebook-csoport bejegyzése szerint huszonhat évvel a hatósági bezáratás után újranyit a Tilos az Á – az eredeti helyen és néven, ugyanakkor nem klónozva azt, hanem tisztelegve előtte. Mint a bejegyzést jegyző Györkefalvi Péter, Kováts Péter, Nemes Mihály, Pálffy András és Somogyi Zoltán írja, régóta foglalkoztatta őket, hogy a Mikszáth tér 2. alatt működő Zappa Caffe nem mondja el megfelelően a hely történetét.

„Aztán egyszer csak halljuk, hogy Pesten elbontják a Wichmann-kocsmát, amelynek épületében Schneider József kártyafestő a XIX. század közepén megalkotta a magyar kártyát, és Budán a Márványmenyasszonyt, ahol Széchenyi István és Wesselényi Miklós is a lakodalmát tartotta. Ha ezen épületek lerombolását nem is tudjuk megakadályozni, de hisszük, hogy a magunk eszközeivel egy kis vidámságot mégis elő tudunk csalni.”

A Mikszáth tér 2. alól indult el többek között a Tilos Rádió, a TÁP Színház, a Rádió C. „Ez az a hely, ahol a Kispál és a Borz házi zenekarnak számított, ahol a Quimby a legeslegelső koncertjét adta, ahol a rendszerváltás előtti underground és az új idők fiatal értelmisége minden este felsorakozott. És ami a legfontosabb itt voltunk mi is: itt hallgattuk a legjobb zenekarokat, itt voltunk a legszerelmesebbek és itt voltunk a legjobban a legjobb barátainkkal együtt. Ez volt a legek helye, azóta is várjuk, reméljük, újra érezhetjük ugyanezt. Ez a hely mindig is Tilos az Á marad, bárki bármikor is próbálkozott korábban más elnevezésekkel.”

Mint írják, a Wichmann-kocsma és a Márványmenyasszony szétrombolása még inkább ráébresztette őket a felelősségükre, így hát arra vállalkoztak, hogy újraélesszék Budapest egyik fontos kulturális emlékét. „Mi, a Kuplung, a Zöld Pardon, az Instant egykori alapítói és gazdái, most újra életre keltjük a bennünk élő múltat, és átvezetjük azt a jövőbe. A Zappa Bistro idén tavasszal visszatér a gyökereihez, és eredeti nevén, Tilos az Á-ként sarjad új életre. Ami egyszer volt, újra nem jön el – de átélhető nap nap után. Jól tudjuk ezt mi is. Éppen ezért nem klónozni szeretnénk az egykori Tilost, hanem méltó módon tisztelegni előtte, mégpedig úgy, hogy újra átéljük az élményt minden hajnalig tartó estén. Nincs többé régi szép idők, élet van és a jelen ünnepe.”

Azt írják, hogy a Zappa nem válik múzeummá, hanem modern belsőépítészeti és berendezési megoldásokkal közösségi életteret alakítanak ki. Olyat, „ahol mindenből sugárzik a zene, ahol a sokszínűség, az elfogadás és a nyitott gondolkodás friss érzései áradnak. Zenés bisztrót, ahol összeolvad a gasztronómiai és az esztétikai élmény. Ahol még hisznek a művészet erejében. Ahol az egyetemisták ugyanúgy otthon érzik magukat, mint az egykori rendszerváltók, a turisták pedig olyan közegbe és életérzésbe csöppenhetnek bele, amit máshol nem tapasztalhatnak meg Budapesten. Éppen ezért, a koronavírus-járvány elhalkulásával egyidőben a Tilos az Á a Ti szalagátvágásotokkal megnyitja kapuit” – fogalmaznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!