180 milliót költ az NKA a Raktárplusz koncertsorozatra

2020. december 30. – 15:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 180 millió forint pályázati pénzzel támogatja az NKA alá tartozó Könnyűzene Kollégiuma a Raktárplusz elnevezésű koncertsorozatot, amelyet az A38 és a Budapest Jazz Club bonyolít le. Az NKA honlapjára feltöltött pályázati elbírálásból kiderül, hogy a Raktárplusz koncertsorozat megrendezésére, valamint a koncertek nyilvános terjesztésére az A38 133 millió, a Budapest Jazz Club pedig 47 millió forintot kapott.

Az egyelőre nem derült ki, hogy pontosan mit takar a Raktárplusz koncertsorozat, de a névválasztás alapján valószínűsíthető, hogy ez a hazai zeneipar megsegítésére kitalált, de meglehetősen furcsán lebonyolított raktárkoncertek folytatása lehet.

Magasan ez a két legnagyobb támogatási összeg. Ezen kívül 8 milliót kapott a Fonogram-díjátadó, 3 milliót a DJ Szövetség és 11 milliót a Kőbányai Zenei Stúdió. A teljes listát itt lehet elolvasni.

A raktárkoncertekkel kapcsolatban az egyik kritika éppen az volt, hogy semmi nem indokolta, hogy a járvány miatt kihasználatlan klubok helyett az Antenna Hungária egyik raktárában bonyolítsák le az ötmilliárdos kormányprogramot. Ezzel részletesen ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Cikkünk megjelenése után a Budapest Jazz Club (BJC) az alábbi közleményt juttatta el hozzánk Susszer Zoltán, a klubot üzemeltető Jazzart Közcélú Alapítvány elnökétől:

„A járványügyi helyzet kapcsán hozott kormányzati kárkompenzációs intézkedéseket a BJC részéről üdvözöljük, mind az NKA, az EMMI és a Főváros részéről is sok segítséget kaptunk a magunk, illetve ezen keresztül a magyar jazz-előadóművészet korlátozott működésének fenntartására. Az említett pályázati keret Budapest Jazz Club részére juttatott támogatásának célja tudomásom szerint kifejezetten a járványügyi helyzet miatt nehéz helyzetbe került jazz művészek kieső bevételeinek – nyilvánvalóan korlátozott mértékű – kompenzációja. Mindez indokolja a megjelentek kiegészítését azzal, hogy a Budapest Jazz Club részére juttatott összeg 95%-a az előadóművészek, illetve a pályázatban előírt produkciók megvalósításához kapcsolódó költségek finanszírozását biztosítja, tehát átfolyik a klubon. A fennmaradó 5%, körülbelül 2.300.000 Forint marad a Budapest Jazz Clubnál, amelyből a club a megvalósításhoz kapcsolódó szállítási és catering költségeket fedezi. Ezt egyébként jelen helyzetben nagyjából rendjén valónak tartjuk, azonban fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy ez a támogatás a klubon csak átfut, tehát a jazz klub a megítélt összegnek csak elosztója. Természetesen mindezt jó szívvel teszi a jazz műfaj előadóművészeinek irányába, ugyanakkor a támogatás a produkciók hátteréül szolgáló fenntartási üzemeltetés érdekében nem érvényesül. Ezt egyébként láthatólag a kulturális kormányzat és a főváros igyekszik más pályázatok formájában biztosítani, azonban ez a pályázat nem a kluboké, hanem ez előadóművészek és produkciók kárkompenzálásra szolgál.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!