Új lemezt ad ki az Omega, jövőre templomturnéra mennének

2020. november 25. – 09:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Alig egy hét telt el azóta, hogy meghalt az együttes alapítója, Benkő László, majd rá pár napra elhunyt a zenekar basszusgitárosa, Mihály Tamás is, az MTI arról számolt be: csütörtökön megjelenik az Omega új lemeze Testamentum címmel.

„Ezt nagyon meredeken intézte az élet. A lemez megjelenésének időpontját már jó ideje kitűztük, de Laci és Misi halála mindannyiunkat sokkol és megfontolásra késztet. A koronavírus szörnyű dolog, de most időt ad nekünk gondolkodni, mi legyen az Omegával”

– mondta az MTI-nek Kóbor János énekes.

A Testamentum az 1962 óta létező Omega tizenhetedik stúdiólemeze, munkálatai csaknem négy éven át zajlottak. Benkő László billentyűs, zeneszerző halálával Kóbor János maradt egyedül az alapító tagok közül, a szintén az elmúlt napokban elhunyt Mihály Tamás basszusgitáros, aki csaknem öt évtizeden át volt meghatározó tag, 2014-ben játszott utoljára a zenekarral. Az új lemez zenéje a frontember szerint az ún. totális rock elnevezéssel írható le: az Omega klasszikussá vált szimfonikus progresszív és space rock elemei keverednek modern hangzásban.

„A templomokban előadott, de még a régi dolgokból válogatott 2014-es Omega Oratórium anyag koncertjei nagyobb sikert hoztak, mint azt vártuk. Ezért úgy döntöttünk, hogy az új album számait eleve templomi megszólalásra tervezzük, orgonával, kórussal. A zenék és a szövegek a munkafolyamat során több változáson mentek keresztül, átalakult a stílusvilág is. A lemez 2020 elejére elkészült, de közbeszólt a koronavírus, így tolódott a megjelenés most novemberre” – idézte fel Kóbor János.

Beszélt arról is, hogy a legutóbbi Omega-sorlemez a 2006-os Égi jel volt, a 2017-es Volt egyszer egy Vadkelet című Omega-kiadvány pedig csak egyfajta időhúzás volt a részükről, mert bár több új dal szerepelt rajta, még javában dolgoztak a Testamentumon. A GrundRecords gondozásában most megjelenő Testamentumra tizennyolc dal került. Az új dalok (köztük a Mennyben az angyal, az Álom XXI. század, A démon vagy a Légy hű magadhoz!) mellett korábbi jól ismert Omega-dalok (A Föld árnyékos oldalán; Varázslatos, fehér kő; Huszadik századi városlakó; A holló; A látogató) újragondolt változatai is hallhatók a lemezen. Az új szövegeket az Omega történetének két meghatározó szövegírója, Sülyi Péter és Trunkos András írta, utóbbi egyébként a zenekar menedzsere is, és a lemez egyik producere is.

„Visszanyúltunk a hetvenes, a nyolcvanas és a kilencvenes évek korszakaihoz is, egy dal esetében az eredeti, eddig nem publikált dalszöveget használtuk. Ez a 200 évvel az utolsó háború után, ami eredetileg Hangyanép volt, de Sülyi Péter szövegét 1971-ben nem engedte át a cenzúra, így írt egy másikat, ami szintén elég jó lett”

– tette hozzá az énekes. A lemez csütörtökön jelenik meg 15 ezer példányban, és a Mol-benzinkutakon lesz elérhető. „Szándékaim szerint nem ez lesz Omega utolsó stúdióalbuma. Már csináljuk a következőt” – mondta Kóbor. A Testamentumot a lemez német kiadója egyébként az Egyesült Államoktól Japánig számos országban fogja terjeszteni angol és német változatban, illetve a tervek között szerepel egy Testamentum-film is.

„Ahogy lehetséges, remélhetőleg jövő tavaszra szervezek egy templomturnét az Omega számára, amelyen a Testamentum mellett néhány régebbi dalt adnánk elő. A koncertsorozatot az Omega elhunyt tagjai, Benkő László és Mihály Tamás mellett Somló Tamás és Laux József emlékének szenteljük”

– mondta az MTI-nek az együttes menedzsere, Trunkos András, dacára annak, hogy Kóbor azt nyilatkozta: még van idejük eldönteni, mi legyen az Omegával.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!