Meghalt Benkő László, az Omega alapítója

2020. november 18. – 08:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszas betegség után, 77 évesen elhunyt Benkő László, az Omega együttes alapítója – tudatta Facebook-oldalán a zenekar.

Mint írták, a magyar rockzene meghatározó alakját rajongók és tisztelők milliói gyászolják itthon és külföldön egyaránt. „Hiábavalók a szavak, fájó a csend, döbbenten idézzük fel életművét, zenéjét, szeretetteljes mosolyát. Benkő Laci örökre velünk marad” – írta a zenekar. Benkő az utóbbi években folyamatosan betegségekkel küzdött, és október végén arról beszélt, nemcsak az állapota gyötri, hanem a járvány miatti folyamatos bezártság is, de – mint mondta – mindent megtett azért, hogy felépüljön, és hogy javuljon az egészsége.

Benkő László középiskolás korában kezdett el zenélni, ekkor rövid ideig tagja volt a Benkó Dixieland Bandnek, és az Omega elődjének is tekinthető Prófétában is játszott. Az Omegában 1962 szeptemberében kezdődött a pályafutása, itt eleinte zongorán, majd később orgonán játszott. 1968-tól Presser Gábor lett a zenekar billentyűse, így Benkő többféle hangszeren játszott, és olykor énekelt is. Presser távozása után visszatért a billentyűs hangszerekhez, köztük a szintetizátorhoz, amit 1973-ban az Omega használt először Magyarországon. A zenész sokat alkotott önállóan és más produkciókban is. Ő írta például az 1980-ban bemutatott Űropera zenéjét, első szólólemeze pedig 1982-ben jött ki, de a '90-es évektől gyakran szerepelt a Rádiókabaré műsoraiban is.

A billentyűsnél 2017-ben diagnosztizáltak májrákot, ami miatt műteni is kellett, de annak ellenére, hogy el volt keseredve a halál gondolatától, eltökélten dolgozott a felépülésén. A koncertezést sem hagyta abba, nemrég a Blikknek arról beszélt, hogy a raktárkoncerteket azért nem vállalta az Omega, mert sokkal nagyobb show-t nyomnának, mint ami ott elférne, de hozzátette, hogy jövő tavasszal remélhetőleg ez is megvalósulhat majd. Benkő 2013-ban az Omega tagjaival megosztva Kossuth-díjat kapott, 2018-ban pedig ugyanígy ítélték oda neki a Fonogram Életműdíját is. A zenészt idén januárban a magyar kultúra lovagjának választották.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!