Újabb német színház mondta le szereplését Vidnyánszky fesztiválján az SZFE-ügy miatt

2020. november 18. – 09:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A nemzetközi felháborodás és a berlini magyarokat tömörítő Freie Ungarische Botschaft akcióinak hatására a Berliner Ensemble után a drezdai Staatsschauspiel is lemondta a vendégszereplését a Vidnyánszky Attila nevével fémjelzett nemzetközi fesztiválon, a Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) – derült ki a szervezet sajtóközleményéből.

A társulat honlapján közölte a hírt, ahol azt írták, hogy a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem autonómiája körül kialakult, egyre agresszívabbá váló konfliktusok állnak a döntés hátterében. A társulat eredetileg idén áprilisban lépett volna fel a fővárosban Dosztojevszkij Bűn és bűnhődésének színpadi adaptációjával, Sebastian Hartmann rendezésében, ám az idei fesztivált a koronavírus-járvány miatt jövő tavaszra halasztották, és várhatóan 2021. április 8. és május 17. között rendezik meg a Nemzeti Színházban.

„Tevékenységünkkel kiállunk egy nyitott társadalom mellett, amelyben a véleménynyilvánítás és a művészet szabadsága demokratikus társadalmunk feltétlen értékei, valamint alapvető emberi jogai. A magyar kulturális élet aktuális fejleményei megerősítik azt a benyomásunkat, hogy a művészeti tevékenységünket eszközként használnák egy kultúrkampfban. Ezért tiltakozásképpen, valamint a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és oktatóival szolidaritást vállalva a meghívást nem fogadjuk el”

– mondta Joachim Klement, a drezdai színház intendánsa a vendégjáték lemondásáról.

Az SZFE-ügyben a legutóbbi fejlemény az volt, hogy az Oktatási Hivatal november 13-án visszautasította az SZFE hallgatóinak kérelmét, így egyelőre biztosan nem tekinthetik meg azt a végzést, amely az egyetemen zajló oktatás felfüggesztéséről szól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!