A parlament döntése miatt be kell zárnia a Láthatatlan Kiállításnak a Millenáris Parkban

2020. november 6. – 09:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Láthatatlan Kiállítás honlapján jelezte, hogy a november 23-tól véglegesen bezárnak a Millenáris Parkban.

Azt írták, hogy az országgyűlés egy új törvény megszavazásával szüntette meg azonnali hatállyal a bérleti szerződésüket, mert a Millenárist más tevékenységre akarják majd használni.

Hangsúlyozták, hogy a kiállítást nem gazdasági és nem is a járványhelyzet miatt kell bezárniuk, a tulajdonosuk elkötelezettek a további működtetés iránt.

A Láthatatlan Kiállítás egy interaktív térben, teljes sötétségben mutatja be, hogy milyen élethelyzetekkel találkoznak a vakok és gyengénlátók.

Frissítés: A szintén a Millenáris területén működő Millipop Mosolygyár is kénytelen volt bezárni hat év után. A játszóház november 2-án nyitott ki utoljára. Facebook-oldalukon ők is azt írják, nem gazdasági okai vannak a bezárásnak, és nem is a járványhelyzet kényszeríti őket erre, hanem az, hogy a Millenáris más tevékenységre fogja használni az épületet.

Az országgyűlés október közepén fogadta el azt a törvénymódosítást, ami új vagyonkezelő alapítványok létrehozását tette lehetővé. Az egyik ilyen új alapítvány a Millenáris Tudományos Kulturális Alapítvány, amit azért hozzák létre, hogy a budai Millenáris Parkot üzemeltesse. A Park működtetője eddig a Millenáris Nonprofit Kft. volt állami gazdasági társaságként. Az alapítványhoz több mint 9 milliárd forintnyi törzsbetét kerül. Létrehozásában a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter jár el, kuratóriumának elnökét és tagjait is ez a miniszter jelöli ki.

„A Millenáris Alapítvány feladata a Millenáris Parkban a nemzeti és a nemzetközi együttműködést jelképező, Európa társadalmi, kulturális és életmódbeli értékein, a tudományos-technikai fejlesztésen és az információs társadalom eredményein alapuló, jövőt bemutató tudományos, kulturális és oktatási központ és innovatív, családbarát, interaktív közösségi tér megteremtésének és működési feltételeinek a biztosítása” – olvasható a törvénymódosításban.

A Magyar Közlönyben megjelent törvénymódosításban arról írtak, hogy a hatálybalépés napjával megszűnnek a bérleti jogviszonyok, de a bérlőket azonnal és teljesen kártalanítják.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!