Meghalt Sean Connery

2020. október 31. – 13:36

frissítve

Meghalt Sean Connery
Fotó: Francis Apesteguy/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt Sean Connery, írja a BBC. A skót színész kilencvenéves volt. A hírek szerint Connery a családja körében volt a Bahama-szigeteken, éjszaka, alvás közben érte a halál. Az utóbbi időben nem érezte jól magát.

Connery volt az első színész, aki eljátszotta a legendás titkosügynököt, James Bondot. Összesen hét filmben (Dr. No, Oroszországból szeretettel, Goldfinger, Tűzgolyó, Csak kétszer élsz, Gyémántok az örökkévalóságnak, Soha ne mondd, hogy soha) játszotta Bondot, állítólag a könyvek alkotója, Ian Fleming is aztán Connery alapján kezdte el a főszereplőt megformálni a történeteiben.

Connery 1930-ban született Edinburghban, a színészkedés előtt modellkedett, dolgozott úszómesterként, vezetett teherautókat, és még koporsókat is csiszolt. Aktív testépítő volt, és profi focista is lehetett volna, de inkább a színészetet választotta. Vagyis pontosabban a színházat, először az edinburghi King’s Theatre-ben kezdett el dolgozni. Később kapott egy kisebb szerepet A kertész és a kis emberkék című Disney-filmben, ebben látta meg a Fleming-könyvek megfilmesítése felett rendelkező producer Albert Broccoli.

Olyan rendezőkkel is dolgozott, mint Alfred Hitchcock (Marnie), Richard Attenborough (A híd túl messze van), Sidney Lumet (A domb, Az Anderson-magnószalagok, Gyilkosság az Orient Expresszen) és John Huston (Aki király akart lenni) is, sok más alkotó mellett. Az Aki legyőzte Al Caponét című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjat kapott, ez volt az egyetlen a karrierje során. 2000-ben lovaggá ütötték, de csak azért nem hamarabb, mert a brit politikusok mindig megvétózták a döntést, Connery ugyanis egész életében Skócia függetlensége mellett kardoskodott.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!