Nyolc film, amiért érdemes visszatérni a mozikba (x)

2020. október 18. – 07:18

frissítve

Nyolc film, amiért érdemes visszatérni a mozikba (x)

Másolás

Vágólapra másolva

A művészfilmek rajongóinak biztosan nem ismeretlen a Mozinet Filmnapok, a legjobb fesztiválfilmeket premier előtt bemutató válogatás, amelyet egyszerre 15 városban rendeznek meg. Persze sokáig kérdés volt, hogy idén is összejön-e a rendezvény, készülnek-e filmek, nyitva lesznek-e a mozik – a programot látva azt mondhatjuk, hogy az idei felhozatal méltó a tizedszer megrendezett Filmnapokhoz.

Rögtön négy kedvencünk is lett a nyolc film közül.

A DAU. Natasa a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektjeként hirdeti magát, és valószínűleg ez nem is túlzó. A filmekben persze gyakran összekeveredik képzelet és valóság, de itt már a forgatás körülményeivel is zavarba hoznak az alkotók. Felépítettek egy gigantikus stúdiót, ahol reprodukálták a hatvanas évek Szovjetunióját, két évig éltek itt emberek, végig a szerepükben maradva, ebben a közegben jöttek létre azok a történetek, amelyeket aztán megörökített a kamera. Zavarba ejtő, morális kérdéseket feszegető film, a néző is a projekt részese lesz, más filmhez nem hasonlítható élmény. Budapesten, a Puskin moziban csütörtök este a vetítés után Kolozsi László beszélget TGM-mel és Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértővel a látottakról.

A Gunda ezzel szemben egy meditatív, hipnotikus élmény, mintha Tarr Béla rendezett volna dokumentumfilmet egy disznócsaládról, amely tagjai arra várnak, hogy megérje őket levágni. A vegetarianizmus prófétái rögtön a film mögé álltak, Joaquin Phoenix executive producerrel az élen, a film azonban nem téríteni akar, hanem úgy mutatja meg az állatokat, ahogyan maga természetességükben megszületnek és élnek egy farmon ezzel párhuzamot vonva az emberi léttel.

Az Amíg tart a nyár Ausztráliából (és, a többi filmhez hasonlóan, rengeteg filmfesztiválról) érkezett hozzánk, egy beteg tinilány első – és talán utolsó – szerelmét mutatja be, az ő életvitelétől eltérő, deviáns sráccal. Gondolhatnánk, hogy láttunk már hasonlót, de ennek a filmnek a képei biztosan sokáig velünk maradnak, az operatőri munka, keserédes humora és a színészi alakítások egyaránt felejthetetlenek.

A Sweat egy lengyel fitness-influenszer csillogó instaoldalát és depressziós magánéletét állítja szembe. A történet jó pár csavart tartogat, váratlan mélységekbe követjük a 600.000 követővel rendelkező tornagurut, nem véletlenül váltotta ki ez a film az egyik legnagyobb visszhangot az idei cannes-i filmfesztiválra beválogatott alkotások közül.

A Mozinet Filmnapok a fenti filmek mellett Benh Zeitlin (A messzi dél vadjai) új filmjét, a Wendyt, Agnieszka Holland Sarlatán című rendezését, a Szemrevaló Filmfesztiválon már vetített Berlin, Alexanderplatz-ot és A beszéd-et, egy olyan francia vígjátékot hoz el, amely nemcsak szórakoztató, de intelligens is.

A Filmnapokat október 22-25. között tartják, a budapesti helyszín a Puskin mozi, ahol minden nap egy beszélgetés követi az utolsó vetítést. Szerencsére nemcsak a fővárosiak érezhetik azt, hogy a legnagyobb filmfesztiválok házhoz jönnek: Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Szentendre, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tapolca és Veszprém art mozijai, művházai is műsorra tűzik a filmeket.

További infó: www.mozinetfilmnapok.hu

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a Mozinet Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!